MuziekMuziek

Golf surfen op middelbare leeftijd. Kan je nog wel beginnen?

surfen op middelbare leeftijd

Golf surfen op middelbare leeftijd. Je zit op het strand als “oudere man” Althans zo voel jij je als je kijkt naar al die jonkies die lopen te paraderen in een stoer wetsuit met een toffe surfplank onder de armen. Dit was ooit een droom, heerlijk glijden over de golfen met je kop in de zon. Maar ja, het is er nooit van gekomen. Gewoon vergeten of geen tijd voor gehad / gemaakt. Nu jaren later midden in je midlifecrisis heb je opeens wel tijd voor deze “nieuwe” hobby. Er reist nu alleen een grote andere vraag “kan je nog wel gaan surfen op deze leeftijd?”

Golf surfen op middelbare leeftijd. Kan je nog wel beginnen? Laat je niet misleiden door het idee dat surfen alleen voor de jongeren is. Je bent nooit te oud om te leren surfen, zelfs niet op middelbare leeftijd. We gaan het hebben over de eerste stappen die je kunt nemen om de opwindende wereld van het golf surfen te betreden.

Golf surfen voor beginnende oudere mannen

Surfen is een eigenlijk een rot sport. Iedere keer als je denkt iets onder de knie te krijgen komt er wel weer iets bij om te leren wat super moeilijk lijkt. Toch is iedere stap een mooie overwinning op jezelf. Beginnen met surfen betekend uren dobberen in de zee en hopelijk met een beetje zon. Je leert nieuwe mensen kennen en je maakt kennis met een andere lifestyle. Surfen is naast relaxt ook echt een pittige sport. Het is een complete workout voor je hele lichaam. Surfen maakt je fitter en metaal gezonder.

De komende tijd zal ik verschillende post brengen over verschillende onderdelen van het surfen. Tevens zal ik mijn eigen voortgang met jullie delen. Dus waag de sprong en spring op je surfboard en ren naar de ze. Pak die golven!

Waar moet je allemaal aandenken als beginnende surfer

Een klein beetje basis voordat je gaat surfen is niet onbelangrijk. Met de zee valt immers niet te spotten. Zij vraagt om respect met soms hele kleine golfjes, soms lekkere golven en soms een kolkende massa die klaar is om je kopje onder te trekken. Lees de volgende tips goed door.

Kies het juiste surfboard

Als beginnende surfer is het cruciaal om het juiste bord te kiezen. Lange, brede surfboards bieden stabiliteit en zijn perfect voor beginners. Voor een goed en soepel begin in een softtop surfboard heel prettig. Ze zorgen voor veel drijfkracht waardoor je ook de kleinere golfjes goed kan leren pakken. Deze softtops zijn makkelijker om op te staan en om balans te houden, waardoor je een goed gevoel krijgt voor het surfen voordat je overstapt op de kleinere, snellere boards.

Veiligheid eerst bij surfen op middelbare leeftijd

Veiligheid is essentieel bij elke sport, en surfen is daarop geen uitzondering. Zorg ervoor dat je een passend wetsuit draagt, vooral in het begin van het jaar wanneer de zee nog koud is. Het is ook een goed idee om de basis van het zwemmen onder de knie te hebben voordat je het water in gaat. Ga een paar keer per week zwemmen als voorbereiding op het surfen. Het zal je ook echt helpen bij het peddelen.

Leer de basis op het droge

Voordat je in het water springt, leer je de basis van surfen op het droge. Dit omvat hoe je op je bord moet liggen, hoe je moet peddelen en hoe je moet opstaan. Door deze bewegingen op het droge te oefenen, ben je beter voorbereid als je eenmaal in het water bent.

Begin met kleine golven

We snappen het, die grote golven zien er verleidelijk uit, maar als beginner kun je beter starten met de kleinere golven. Deze zijn gemakkelijker te beheersen en zullen je helpen vertrouwen op te bouwen. Begin te surfen met de gebroken “witte” golven deze hebben genoeg kracht om jou mee te nemen. Zo kan je werken aan je balans. De ongebroken “groene” golven komen vanzelf.

Oefening baart kunst

Net als elke nieuwe vaardigheid, vergt surfen veel oefening. Geef niet op als het in het begin niet lukt. Met elke golf die je probeert te surfen, verbeter je. Het begint met heel veel kijken naar ander, wees niet bang om andere hulp te vragen.

surfen op middelbare leeftijd

Volg een les

Een ervaren surfinstructeur kan je waardevolle tips en feedback geven. Je kunt veel leren van YouTube-video’s, maar een leeraar die je corrigeert en begeleidt, is onvervangbaar. In de zomer zijn veel surfkampen waar je in korte tijd heel veel kan leren.

Je ziet, leeftijd is slechts een getal. Je kunt op elke leeftijd beginnen met golf surfen en er veel plezier aan beleven. En vergeet niet, het gaat niet alleen om het beheersen van de golven. Het gaat ook om de lol van het leren, het avontuur en de connectie met de natuur. Dus trek je wetsuit aan, pak je board, en duik erin!

leren surfen voor de beginnende surfer op middelbare leeftijd
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer