MuziekMuziek

Vlees liefhebber? Dit kan je allemaal doen met vlees

Vlees bereiden

Vlees liefhebber? Dit kan je allemaal doen met vlees. Het blijkt inmiddels ook uit de cijfers, we eten steeds minder vlees. Nu ben ik daar zeker niet tegen. Sterker nog, ook wij eten thuis minder vlees. Het heeft echter wel onze kijk op het eten van vlees veranderd. Het eten van vlees is voor ons niet meer “gewoon” maar juist iets wat we met aandacht doen. Wanneer wij kiezen voor het eten van vlees, kiezen wij voor mooi vlees. Ook de soort bereiding is van groot belang voor deze keuze. Van een korte bereiding tot een lange stoof, ieder stuk vlees vraag om een eigen bereiding. Alles dus voor lekkere gerechten met vlees is belangrijk.

Dit kan je doen met vlees

Er zijn veel verschillende soorten van bereiding van vlees. Van rauw vlees tot dagen gestoofd. Vlees kan je op heel veel verschillende manieren op tafel zetten. Ieder stukje vlees vraagt ook om een andere bereiding. Een varkenswang of een borststuk van een rund kan je proberen rauw weg te kauwen maar dat is geen goed idee. Omdat verschillende stukken vlees een andere functie hebben in het lijf, is de samenstelling van het vlees totaal anders. Dit maakt dat je het ook anders moet bereiden. Daarnaast heb je ook rekening te houden met bacteriën in en op het vlees. Kip en varken is niet verstandig om rauw te eten en vragen om een hete bereiding. Verdiep je dus vooraf goed in je vlees en in de tijd die je ervoor kan en moet nemen.

Soorten bereidingen van vlees

  • Rauw
  • Bakken
  • Grillen
  • Koken
  • braden
  • Barbecuen
  • Stoven

Rauwe vlees bereiding:

Valt rauw vlees ook onder bereidingen? Ik vind zeker van wel dat ook rauw onder het bereiden van vlees kan vallen. Op onze foodblog Familie over de Kook hebben wij een geweldige zelf gemaakte filet American staan, wat aangeeft dat je rauw vlees kan bereiden. Mager rundvlees is voor deze bereiding geschikt. Verder kan je andere soorten vlees niet rauw eten.

Vlees bakken

Het bakken van vlees is het kort en heet bereiden van vlees in een pan. Dit doe je op hoog vuur met een beetje boter of olie. Je geeft het vlees een mooi kleurtje en een lekkere smaak zonder de binnenkant van het vlees te doorbakken. Zorg ervoor dat je vlees niet te dik is anders blijft de binnenkant rauw en is de buitenkant verbrand. Laat je vlees na deze bereiding altijd even rusten om de vleessappen weer door heel het vlees te verdelen, dit maakt je vlees malser en lekkerder.

Vlees grillen

Grillen lijkt qua bereiding wel een beetje op bakken. Het gaat om een korte hete bereiding van vlees. Maar in plaats van een vlakke bodem gebruik je voor het grillen van vlees een gietijzeren rooster of grillpan. Voor het grillen van vlees kan je gebruik maken van een grilloven, fornuis of een barbecue. Het hete rooster zorgt voor plaatselijk contact met het vlees, waardoor je van die mooie grill strepen krijgt op het vlees.

Koken van vlees

Het koken van vlees is iets wat je misschien niet snel denkt te doen. In de Europese keuken koken we vlees minder dan bijvoorbeeld in de Aziatische keuken. Echter koken wij vlees vaker dan je denk. In bijvoorbeeld soepen en sausen koken wij vlees ook zeker. De opkomst van de sous-vide is ook zeker een vorm van vlees koken. Bij deze bereiding wordt het vlees gevacumeerd en langzaam op temperatuur gekookt. Je vlees bereikt zo rustig de ideale kerntemperatuur en blijft daardoor super mals. Je kan het vlees dan nog even kort grillen voor een lekkere grill smaak.

Braden van vlees

Braden van vlees vraagt even tijd. Dit is de perfecte bereiding voor de grotere stukken vlees. Je zet het vlees aan in de pan, kort heet bakken en daarna breng je de temperatuur naar middelhoog vuur. Zo krijgt je vlees een mooie kleur en een lekkere grill smaak en krijgt je vlees daarna de tijd om helemaal door en door te garen. Doe dit bij voorkeur op een niet té hoge temperatuur. Wanneer je het vlees langzaam braad blijft het lekker mals. Je kan braden in een braadpan op het vuur maar je kan de pan ook in de oven zetten om daarin rustig je vlees te laten garen.

Barbecue / low and slow

Deze bereiding is de laatste jaren enorm in opkomst. Mooie stukken vlees die we de tijd geven op de barbecue. Hiervoor heb je wel een barbecue nodig die dicht kan en waarvan je temperatuur kan beheersen. Een mooi voorbeeld is de Big Green Egg. Je laat je vlees soms uren op een lage temperatuur richting de juiste kerntemperatuur komen zo blijft je vlees super lekker en super mals.

Stoven van vlees

Vlees stoven is super klassiek en de manier waarop oma vroeger kookte. Neem hiervoor een stuk vlees wat veel vet en bindweefsel bevat en wat daardoor de tijd nodig heeft om mals te worden. Vlees stoven doe je met vocht in de pan en eventueel groenten. Hiervoor kan je het beste wat zuren gebruiken als bier, wijn of azijn. Deze zuren maken het vlees nog malser. Voor het stoven moet je wel de tijd nemen. Laat het vlees op laag vuur rustig garen en geniet van een heerlijke geur in huis. Het lekkerste is stoofvlees de volgende dag. Begin op zaterdag met bereiden, laat het vlees 4 à 5 stoven. Daarna laten afkoelen en dan op zondag weer opwarmen om te genieten van een ouderwets lekkere maaltijd.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer