MuziekMuziek

Rokerige whisk(e)y’s om van te genieten: B4men reviewd 4 verschillende soorten geturfde whisk(e)y’s

De hardcore whisky drinkers weten het al heel lang. Een geturfde whisky is niet alleen stoer maar ook heel erg lekker. Ik ken heel veel mannen die enorm kunnen genieten van een rokerige whisky. Ik ken ook heel veel mannen die bij het woordje rokerig gelijk afhaken zonder ook maar iets geproefd te hebben. Ik wil hier graag verandering in brengen en ik ben gelukkig niet alleen. Er is een selectie van 4 rokerige whisky’s gemaakt die het hele pallet van smaken omvat en zo iedere liefhebber moet kunnen verleiden. Deze selectie is de: Peated Malts of Distinction. De selectie bestaat uit de Ardmore Legacy, Connemara Original, Bowmore no. 1 en de Laphroaig Select.

De Peated Malts of Distinction

De afgelopen jaren is het aantal rokerige whisky’s heel groot geworden. Dit is natuurlijk heel erg mooi maar soms ook best heel lastig voor wie graag eens wil beginnen met het genieten van deze whisky. Ondanks dat rokerige whisky als één groep wordt gezien, zijn de verschillen heel groot. Dat maakt deze selectie zo mooi. Er zijn 4 totaal verschillende whisky’s geselecteerd, die allen aan de top staan binnen deze categorie. Ik zal de 4 whisky’s straks kort beschrijven, maar voordat ik dit ga doen is het handig te weten wat nu eigenlijk een rokerige whisky is en waarom hij naar rook smaakt.

Rokerige Whisky

Voor het maken van whisky maken ze gebruik van graan. In dit graan zit suiker verborgen wat nodig is om alcohol te maken. Om deze suiker naar boven te krijgen is het belangrijk om de graankorrel te laten kiemen. Nu moet het natuurlijk geen plant worden en moet het kiemproces op tijd gestopt worden. Dit doe je door het ontkiemde graan (mout) te drogen. Dit kan door middel van hetelucht of door middel van turf. Turf is platgedrukte aarde met een verzameling van mos, plantenresten en dode diertjes. Deze turf vind je heel veel in Schotland en iedere streek heeft weer zijn eigen karakter en smaak. De turf wordt gedroogd en vervolgens opgebrand om zo het mout te drogen. Hoe lang de mout in deze turfrook ligt is heel bepalend voor de heftigheid van de rook smaak. Om het makkelijk te maken wordt de heftigheid van de rooksmaak uitgedrukt in PPM. Hoe hoger het PPM gehalte hoe intenser de rooksmaak. Zo van al die theorie krijg je dorst… tijd om te gaan proeven 😉

Proefnotities van de Peated Malts of Distinction

Ardmore Legacy
Voor de beginnende peated malt-liefhebber is de Ardmore Legacy een goede kickstarter. Deze licht rokerige en fruitige peated malt is afkomstig uit de enige distilleerderij in de Schotse Highlands, die uitsluitend Highland-turf gebruikt voor het drogen van de gemoute gerst. Ardmore, opgericht in 1898, heeft een sterk geloof in distilleren volgens de traditionele methode. Zoals de naam Legacy ook al doet vermoeden.

Tasting notes: geur en smaak van heide, honing, een vleugje vanille, kaneel, kruiden en toffee worden ondersteund door een subtiele hint van turfrook.
PPM-gehalte: 10, kenmerkend voor een licht geturfde whisky.

Connemara Original
Connemara, een overweldigend mooi Iers landschap met rijke veengronden voor turf, ongerepte heidevelden en kraakheldere rivieren. Tevens het gebied waar de Connemara Original zijn oorsprong vindt. Deze whiskey (let op de ‘e’) is de enige geturfde Ierse single malt whiskey uit de Peated Malts of Distinction-range. Connemara Original is een subtiele maar rijke whiskey. Zijdezacht en typisch Iers. Deze whiskey wordt in tegenstelling tot vele andere Ierse whiskey’s niet drie maar twee keer gedistilleerd.

Tasting notes: geur en smaak van mout, gedroogde vruchten en honing met een delicaat turfaroma.
PPM-gehalte: 15, kenmerkend voor een licht geturfde whiskey.

Bowmore No. 1
Bowmore No. 1 is de nieuwste peated malt van Bowmore, de oudste distilleerderij op het Schotse eiland Islay. No. 1 verwijst naar het legendarische pakhuis No. 1 Vaults, in de whiskyindustrie wereldwijd het oudste pakhuis in z’n soort. Schitterend gelegen aan de Atlantische Oceaan, waar de whisky’s onder de zeespiegel rijpen.

Tasting notes: Bowmore No. 1 is uitsluitend gerijpt in first fill ex-bourbon barrels. Dat levert geuren en smaken op van vanille, kaneel en houtrook naast sappig citrusfruit, honingraat en kokosnoot. De afdronk eindigt in turfrook, bourbonvanille en limoen.
PPM-gehalte: 25, kenmerkend voor een gemiddeld geturfde whisky.

Laphroaig Select
Laphroaig spreek je uit als la-fróig. En ondanks de tongbrekende naam veroverde deze whisky de wereld als eerste. Laphroaig is een uitdaging voor de geur- en smaakpapillen. Medicinaal, zilt, zeewier ‒ allerlei intense smaken zorgen ervoor dat wanneer je eenmaal fan bent, Laphroaig voor altijd in je hart is gesloten.

Tasting notes: intens aroma van de handgestookte turf van Islay, tot harmonieuze complexiteit gebracht met toetsen van aarde, zeezout, noot, heide, vanille en honing.
PPM-gehalte: 45, kenmerkend voor zeer zwaar geturfde whisky.

Zo zie je maar voor iedere whisky drinker is er een Peated Whisky naar smaak. Ik lust ze allemaal! Het mooie is dat ik ze weer op verschillende momenten graag drink. Ik begin rustig met een Ardmore en eindig een zware Laphroaig.

 

B4Men MEGA WIN-ACTIE!!

Wil een heel gaaf pakket van Peated Malt of Distinction winnen?? Dat kan! Ik mag namelijk twee van mijn lezers heel blij maken met een mega pakket (t.w.v. € 300,-). In dit pakket zit o.a. een origineel peated malt of Distinction tas. Dit is wat je moet doen:

  • Like B4men en like dit bericht!
  • Deel dit bericht op je tijdlijn
  • Tag twee vrienden met wie jij eens een goed glas Peated Malt of Distinction whisky zou willen drinken.

De actie loopt tot en met zondag 21 mei 2017 en de winnaars zullen in dit bericht bekend gemaakt worden en krijgen persoonlijk bericht.

De Winnaars Van Deze Actie Zijn Geworden:

  • Govert Kreuk
  • Eric Duindam

Gefeliciteerd met deze mooie prijs. Ik zal persoonlijk met jullie contact opnemen. Voor alle niet winnaars niet getreurd er komen nog veel meer mooie prijzen aan 😉

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer