MuziekMuziek

Omscholing in de techniek: 3 tips

werken in de techniek

Misschien heb je altijd al gedroomd van een baan in de technische sector. Maar er zijn ook genoeg mensen die hier nooit aan gedacht hebben en waarbij de techniek pas op hun pad komt als ze geen voldoening meer halen uit hun huidige baan. Het maakt eigenlijk niet uit waar jouw affiniteit precies vandaan komt. Een ding weet je zeker: jouw hart ligt bij de technische sector. Helaas heb je hier op jonge leeftijd nooit voor gekozen en lijk je nu vast te zitten aan een geheel andere baan en andere (financiële) verplichtingen. Gelukkig hoeft niets jou in de weg te staan om je te laten omscholen. De tijd is nu daar. Werken in de techniek is aantrekkelijker dan ooit en bedrijven staan te springen om nieuwe arbeidskrachten. 

Wil je ondanks al deze onzekerheden nu toch echt de knoop doorhakken? Maar heb je geen idee waar te beginnen? Hieronder vind je enkele tips om je op weg te helpen. 

1 Bekijk wat er mogelijk is

De technische sector is ongelooflijk breed. Wanneer je besluit om iets in de techniek te gaan doen, beschik je nog over honderden verschillende opties. Bekijk alleen maar eens het aantal opleidingen binnen deze sector. Kies je voor bbl elektrotechniek of bbl installatietechniek? Ga je voor een opleiding tot zonnepanelen monteur of misschien wel loodgieter? Alles is mogelijk. Het is goed om deze verschillende mogelijkheden alvast te onderzoeken. 

Schroom je ook zeker niet om eens de stoute schoenen aan te trekken en mee te lopen met een bedrijf. De meeste bedrijven vinden het geen enkel probleem om je mee te laten kijken. Zo krijg je een goed idee van de verschillende mogelijkheden en wat mogelijk een goede keuze kan zijn voor jou. 

2 Zo snel mogelijk aan de slag 

Je laten omscholen op latere leeftijd brengt uiteraard meer onzekerheden met zich mee. Met name op financieel vlak. Het moet wel mogelijk zijn om weer te gaan studeren. Dit kost toch tijd en ondertussen lopen de vaste lasten gewoon door. De meeste omscholers willen op latere leeftijd dan ook zo snel mogelijk aan de slag. Daarom is het zo belangrijk om de juiste opleiding te kiezen. 

Het mooie in de techniek is dat er meestal wordt gekozen voor een werken leren traject. Hierbij leer je het overgrote deel in de praktijk. Je wordt direct meegenomen door bedrijven om de kneepjes van het vak te leren. Opleidingsinstituut Strevon heeft zich gespecialiseerd in het omscholen van volwassenen. Middels kortdurende opleidingen proberen zij hun studenten zo snel mogelijk van de nodige kennis en ervaring te voorzien. Zij werken nauw samen met verschillende technische bedrijven. Dit maakt dat deze bedrijven sneller goed opgeleid personeel kunnen vinden. Ook is het dan voor studenten weer het voordeel dat ze snel aan een baan kunnen komen en de juiste opleiding kunnen genieten. Een dergelijk opleidingsinstituut is dan ook zeker aan te bevelen. Zeker omdat je al vanaf het begin een volwaardig salaris ontvangt. 

3 Laat je angst los 

Je bent nooit te laat om te veranderen. Natuurlijk brengt omscholen onzekerheden met zich mee, maar het is nog veel erger om spijt te krijgen van iets wat je nooit gedaan hebt. Waag deze sprong in het diepe, laat je dus goed informeren en kies voor de veiligste optie om jouw droom te verwezenlijken.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer