Kosteneffectieve manieren om de prestaties van je auto te verbeteren

Wat zijn betaalbare upgrades en onderhoudstips om de prestaties van je auto te verbeteren? Wanneer je mogelijkheden zoekt om de prestaties van je auto te verbeteren, kom je van alles tegen. Maar wat kun je nu doen om op een betaalbare manier de efficiëntie en prestaties van je huidige motor te verbeteren? In deze blog lees je er meer over.

Voordeel van een schone en goed werkende katalysator

Een katalysator zorgt ervoor dat de uitlaatgassen een lagere hoeveelheid schadelijke stoffen bevatten. Vraag je je af, heeft mijn auto een katalysator? Jazeker, in principe is iedere auto met verbrandingsmotor vanaf ongeveer 1992 verplicht ermee uitgerust. Bij de APK zal een kapotte katalysator opgemerkt kunnen worden. Je auto haalt de milieunorm dan niet meer. Echter, is de katalysator vervuild of verstopt, dan kan de auto gaan haperen, meer brandstof gaan gebruiken of kan het vermogen afnemen. Een katalysator zal volgens sommigen ongeveer 160 tot 200 duizend kilometer mee kunnen gaan, maar per merk en model kan dit verschillen.

Foto van een katalysator afkomstig van onderdelenshop24.com

Grote en kleine beurt

Wanneer je je auto naar de garage brengt voor de APK keuring, overweeg dan ook een grote of kleine beurt. Vind je een volledige beurt te duur? Overleg dan welke onderdelen vervangen moeten worden. Onderdelen die regelmatig vervanging vereisen en die van invloed zijn op de motorprestaties, zijn onder andere de bougies en de luchtfilter. Overweeg deze altijd tijdig te vervangen.

Motorolie

De motorolie periodiek verversen is geen onnodige luxe. Dit houdt de staat van de motor beter, vuile motorolie bevat immers deeltjes die voor schade kunnen zorgen. Kies een hoogwaardige motorolie voor betere prestaties.

Chiptuning

Jaren geleden was het iets nieuws in Nederland, maar tegenwoordig komt de term chiptuning je vast en zeker bekend voor. Chiptunen is de software van je auto bewerken. Een specialist kan je auto uitlezen en op basis daarvan de processen aanpassen. Met chiptunen kan je zomaar tientallen PKs bijschrijven. Overleg wel wat veilig kan en wat de motor niet onnodig doet slijten. Indien je auto nog in de garantieperiode valt, overleg dan hoe de garantie daarna geregeld is.

Chiptuning vs motor optimalisatie

Een katalysator vervangen, luchtfilter of bougies vernieuwen; dat zijn allemaal standaard onderhoudswerkzaamheden aan je auto. Chiptunen is dat niet. Nu zul je denken, chiptunen levert veruit de meeste extra pk’s op zonder diep in de buidel te tasten. Houd echter rekening met het volgende: je leest wel eens dat een ogenschijnlijk identieke motor in verschillende uitvoeringen van een model meer of minder vermogen biedt. Dit zou zijn omdat de fabrikant zo meer voor een duurdere uitvoering kan vragen. Echter, niet iedere schijnbaar identieke motor is hetzelfde. In een vergelijkbare motor die meer paardenkrachten geeft, komt het voor dat er hoogwaardigere materialen gebruikt zijn. Onthoud dit: toegenomen paardenkracht kan de motor zwaarder belasten dan de materialen aankunnen en snellere slijtage of schade tot gevolg hebben.

Conclusie

Goed onderhoud van je auto is de kosteneffectiefste manier van de prestaties van je motor waarborgen. Wil je nog meer vermogen dan je auto fabrieksnieuw kon leveren? Dan kom je bij chiptuning of motortuning uit. In het laatste geval zijn de mogelijkheden groot. Van de complete uitlaat vervangen tot het installeren van een turbo. Maar goed, dan lopen de kosten ook snel op, waardoor het soms logischer kan zijn om gewoon een snellere auto te kopen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer