MuziekMuziek

Beginnen met ondernemen hoe doe je dat?

Beginnen met ondernemen hoe doe je dat?

Beginnen met ondernemen hoe doe je dat? Deze vraag wordt ons als ondernemers heel vaak gesteld. Of het nu om onze Barbershop gaat of om onze blogs, veel mensen vragen zich af hoe je dit moet aanpakken. Geloof mij dat als ik zeg dat als wij het kunnen jij het ook kan! Ik praat deze keer in veel in de wij vorm omdat het ondernemen iets is wat wij echt met z’n tweeën doen. Zonder Marie Louise had ik het namelijk nooit gered. Dit is gelijk de eerste en misschien wel de belangrijkste tip, overleg thuis alles. Ondernemen doe je niet alleen maar met het hele gezin. Groot voordeel is dat je ook samen kan sparren over de plannen van de ondermening. Wees eerlijk en kritisch naar elkaar. Geloof mij, wij hebben echt heel pittige discussies gehad over de onderneming. Soms win jij al man maar eerlijk is eerlijk….. meestal heeft je vrouw gelijk. Ik ga je in dit artikel een paar geheimen van ons leven als ondernemers vertellen.

Marie Louise Kaldenbach en Jan Willem Huffmeijer aan tafel

Beginnen met ondernemen is dat heel moeilijk?

Het eerste punt is besproken. Iedereen moet thuis achter het avontuur staan waar je als ondernemer in gaat stappen. Als iedereen oké is en je plannen zijn duidelijk, dan ga je overleggen met een boekhouder of een financieel onderlegt iemand. Die persoon zal je plannen goed bekijken op haalbaarheid op financieel gebied. Je start immers geen onderneming om niets te gaan verdienen. Is ook deze stap goed doorlopen dan heb je nu een goed financieel onderbouwd plan. Tijd om naar de bank te gaan! Moet je geld lenen, dan moet je ook bij de bank met je billen bloot. Je zal in een pittig gesprek getest worden of jouw plannen haalbaar zijn en of jij wel geschikt bent als ondernemer. Heb je geen geld nodig van de bank, dan is het wel belangrijk om een zakelijke rekening te openen. Je kan je nu ook gaan aanmelden bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Nu is het dan echt tijd om te gaan beginnen!

Hoe ben jij verzekerd als ondernemer?

Wacht heel even….deze stap wordt helaas heel vaak vergeten. De meeste ondernemers beginnen wanneer zij alle vorige stappen hebben doorlopen. Geen probleem toch? Klopt! Als alles goed gaat niet nee. Echter is dit niet altijd het geval. Het is dan toch wel heel lekker als je weet hoe en tegen wat je allemaal verzekerd bent. Denk hier dan ook heel goed over na en overleg ook dit weer thuis en met mensen om je heen. Zijn er ondernemers in jouw kring die je kan vragen waar zij zich tegen hebben verzekerd en wat hen beweegredenen waren.

Belangrijke verzekeringen zijn een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, rechtsbijstand voor bedrijven, eventuele zakelijke auto verzekering, arbeidsongeschiktheid verzekering en denk ook vooral aan je pensioen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf tegen claims wanneer je Schade aan zaken of mensen veroorzaakt tijdens uitoefening van je werkzaamheden.. Zo kun je als klusjesman bijvoorbeeld de gootsteen beschadigen bij het vervangen van een kraan. Met een rechtsbijstandverzekering ontvang je juridisch ondersteuning bij een conflict wanneer een klant bijvoorbeeld een factuur niet wil betalen. Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt is je inkomen gedekt wanneer je plotseling ziek wordt of een ongeval krijgt. Het klinkt misschien een beetje saai allemaal en je denkt er liever niet aan maar als dit allemaal goed geregeld is, dan onderneem je echt een stuk lekkerder.

Onze familie

Beginnen met ondernemen en nu echt!

Wanneer alles is geregeld is, is het echt tijd om te beginnen met ondernemen. Er zijn een paar hele slimme ondernemers die heel goed hebben nagedacht over een heel bijzonder concept. Deze ondernemers hebben namelijk een onderneming bedacht waar zij niets voor hoeven doen dan alleen wat boekhouding en ook dit kan je uitbesteden. 99,9% van de ondernemers hebben deze mazzel niet en zullen moeten gaan buffelen. En geloof mij…. ondernemen is heel hard buffelen!! Onze vroegere werkweek was eigenlijk best heel lekker, alleen ons salaris was wel iets minder. Dit is compleet veranderd na het starten van onze onderneming. Onze werkweek is gewoon een volle week geworden. Wij werken iedere dag en ook in de avonden gaat het werk gewoon door. Daar staat tegenover dat wij inderdaad een beter salaris hebben dan voorheen. Streep je dit echter weg tegen de extra tijd dan weegt dit echt niet op. Daar komt nog zo’n heel belangrijk punt….. ondernemen doe je vooral omdat je het heel leuk vindt!

Ondernemen is heel leuk!

Ondernemer word je niet dat ben je! Het is een uitspraak die je begrijpt als je praat met ondernemers. Bijna niemand heeft echt gekozen om ondernemer te worden. Het ging eigenlijk vanzelf! Je groeit gewoon richting een onderneming en opeens ben je het “ondernemer”! Ja, je moet keihard werken en ja het salaris is voor veel ondernemers echt niet meer dan wat ze krijgen bij een baas. Echter je bent helemaal vrij om iedere stap zelf te bepalen. Jij gaat en staat waar jij wilt! Hoe lekker is dat!

Wij begonnen ooit met deze mannenblog, dat werd uiteindelijk een onderneming met een blog én een eigen barbershop. Vervolgens kwamen daar trainingen en cursussen in het kappersvak bij. Wij zijn gek op lekker eten, dus een foodblog mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Inmiddels hebben we zelfs ook een heuse B4men Webshop. O ja…. en wij hadden nul ervaring of scholing in bijna alles wat hierboven staat. Ik ben opgeleid als kapper en Marie Louise heeft haar Mavo afgemaakt. Wij zijn dus het levende bewijs dat je met hard werken en heeeeeeeeeeel veel doorzettingsvermogen echt een heel eind kan komen.

Iedereen kan dus ondernemen. Je moet alleen maar “even” beginnen…succes!

Jan Willem Huffmeijer barbier en ondernemer
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer