MuziekMuziek

Alles over de bougie wat jij moet weten

De bougie is een onderdeel van een auto. De bougie hoort bij het ontstekingssysteem van een mengselmotor. De bougie zorgt ervoor dat het mengsel van samengeperste lucht en brandstof ontstoken wordt door een elektrische vonk af te geven.

Hoe werkt de bougie

In het kort zorgt de bourgie voor vonken. Deze vonken ontstaan door middel van twee elektroden met elektrische spanning. Deze spanning kan oplopen tot wel zo’n 30.000 volt. Door de elektrische spanning zal er een vonk overspringen. Deze vonk zal het lucht-brandstofmengsel aansteken. De bougie zorgt ervoor dat de brandstof in de motor van de auto wordt ontstoken door het geven van een vonk.

Een bougie ziet eruit als een klein metalen buisje met een soort schroeven.

Afbeelding bougie van auto-onderdelen24.nl

Wanneer moet je de bougie vervangen?

Na een bepaalde tijd zal een bougie verslijten. Normaalgesproken moet een bougie ongeveer 50.000 kilometer mee kunnen gaan. Het is dan ook verstandig om de bougie te vervangen wanneer er zo’n 50.000 kilometer mee gereden is.
Er zijn meerdere symptomen die aangeven dat jij jouw bougie moet vervangen. De meeste symptomen merk je aan jouw auto, zoals verhinderde motorstart. Dit merk je doordat de auto niet goed wil starten, de auto niet goed loopt of hapert. Daarnaast kun je merken dat je de bougie moet vervangen door verminderde dynamica van de auto, vibreren van de motor, verminderde vermogenscapaciteit, verhoogde brandstofconsumptie en verhoging van CO in het uitlaatgas.
Soms kun je aan de bougie zelf al zien dat je het onderdeel moet vervangen. Een goede bougie heeft een bruine kleur wanneer de ontsteking en het mengsel goed zijn. Wanneer jouw bougie zwart of wit is is het tijd om jouw bougie te vervangen.

Hoe vervang je de bougie?

Als je eenmaal hebt opgemerkt dat de bougies in jouw auto niet goed werken of versleten zijn is het tijd om de bougies te vervangen. Dit doe je op de volgende manier. De eerste stap is dat je er voor zorgt dat de motor goed is afgekoeld zodat jij je niet verbrand. Vervolgens open je de motorkap om de bougiekabels te vinden. De bougies zitten onder deze kabels. Als je niet precies weet waar deze onderdelen zich bevinden in jouw auto kun je het instructieboekje van jouw auto raadplegen. Vervolgens maak je goed schoon rondom de bougies zodat er geen vuil in de motor terechtkomt. De bougie bevindt zich in de cilinder. Deze kun je vinden door de bougiekabels te volgen. Je maakt de bougiekabels los door aan de stekker op de bougie te trekken. Trek niet aan de kabels zelf want dit kan schade veroorzaken. Nu kun je de bougie zien zitten in de cilinder. Als jij van plan bent meerdere bougies tegelijkertijd te verwijderen raden we het aan om de bougiekabels te nummeren . Zo kun je de juiste kabels altijd terugvinden. Voor het vervangen van de bougie gebruik je een bougiesleutel. Deze plaats je over de bougie om hem te verwijderen. Nu kun je de bougie vervangen door een nieuw onderdeel. Deze nieuwe bougie druk je in de kop van de cilinder en draai je aan met de hand en vervolgens met de bougiesleutel. Draai de bougie niet te hard vast. Hierdoor zou de bougie kapot kunnen gaan. Vervolgens maak je de bougiekabels weer vast. De volgende stap is controleren of de nieuwe bougie goed werkt. Stap in de auto en geef een paar keer gas om te controleren of het probleem is verholpen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer