MuziekMuziek

Wat dekt een autoverzekering precies? Een overzicht van de meest voorkomende situaties

hoe werkt een autoverzekering

Als je eigenaar van een auto bent, heb je ook een autoverzekering. Iedere autobezitter is volgens de Nederlandse wet namelijk verplicht om een verzekering voor zijn voertuig af te sluiten. Dit is niet voor niets, want hiermee ben je verzekerd voor schade. Omdat je uit verschillende dekkingen kunt kiezen als je een autoverzekering afsluit, ben je niet altijd voor dezelfde zaken verzekerd. Daarom hebben wij een overzicht van de meest voorkomende situaties gemaakt. Bij iedere situatie vertellen we of schade wel of niet vergoed wordt door een autoverzekering.

Schade aan anderen

Je verwacht misschien niet zo snel dat het gebeurt, maar met jouw auto kun je schade aanrichten bij anderen. Bij het uitrijden van de parkeerplaats voor de plaatselijke supermarkt kun je bijvoorbeeld een auto van iemand anders beschadigen. Je hoeft niet te ‘vluchten’, want iedereen met een auto is verzekerd voor dergelijke schade. Het maakt in dat geval niet uit of je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten of voor de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (allrisk) kiest. Schade aan anderen wordt altijd vergoed door een autoverzekering.

Het is overigens niet zo dat alleen schade aan spullen van iemand anders binnen de dekking van een autoverzekering valt. Je bent namelijk ook verzekerd voor persoonsschade. Zie je een voetganger of fietser over het hoofd en rijd je hem aan? Dan zit het er dik in dat er sprake is van letselschade. Ook hier geldt weer dat het niet uitmaakt welke autoverzekering je hebt afgesloten. Persoonsschade is bij iedere dekking namelijk meeverzekerd.

Schade aan eigen auto

In de situaties die we hierboven schetsten kan jouw auto ook schade oplopen. Waar schade aan anderen door iedere autoverzekering vergoed wordt, geldt dit niet voor schade aan jouw auto. Heeft jouw auto ook schade opgelopen? Dan hangt het van de dekking af of dit vergoed wordt. Als je enkel een WA-verzekering hebt, is dit niet het geval. Deze verzekering dekt namelijk alleen schade die je met het voertuig bij anderen aanricht.

Heb je voor een autoverzekering met de dekking WA + Beperkt Casco gekozen? Dan hangt het ervan af hoe de schade ontstaan is of dit wel of niet vergoed wordt. Een verzekeraar vergoedt alleen schade door onvoorziene gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan schade door inbraak, diefstal of joyriding, maar ook aan schade door brand, storm of een botsing met loslopende dieren.

Schade door een aanrijding

Als je betrokken raakt bij een aanrijding loopt jouw auto mogelijk flinke schade op. Ondanks dat het hier om schade aan je eigen auto gaat, wordt dit niet vergoed als je voor de dekking WA + Beperkt Casco gekozen hebt. Voor dergelijke schade heeft het alleen zin om aan te kloppen bij je verzekeraar als je jouw auto allrisk verzekerd hebt.

Wordt schade door een aanrijding niet vergoed, maar wil je dit wel? Dan kun je overstappen van autoverzekering. Toch hoeft dit niet, want je kunt jouw huidige verzekering ook upgraden. Zo kun je een WA-verzekering bijvoorbeeld omzetten naar een allrisk autoverzekering. Je bent in dat geval niet alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto bij anderen aanricht, maar ook voor schade aan het voertuig zelf. Besef je wel dat je een hogere premie betaalt als je voor een autoverzekering met een uitgebreidere dekking kiest.

wat dekt een autoverzekering
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer