The Dalmore 12 yo whisky

Jan Willem Huffmeijer met Old Fashioned cocktail met The Dalmore 12 yo whisky

The Dalmore 12 yo whisky. Speciaal voor vaderdag kreeg ik deze whisky samen met twee hele mooie Norlan whiskyglazen. Deze bijzondere combinatie moest ik natuurlijk uitpoberen. Daarnaast kon ik het niet laten om een hele mooie cocktail te maken met de whisky van The Dalmore.

Dit moet je weten van The Dalmore 12 yo Whisky.

The Dalmore 12 is wat mij betreft een echte must-try voor elke whiskyliefhebber. Deze Schotse single malt wordt gekenmerkt door zijn rijke en complexe smaakprofiel. Smaaktonen van sinaasappel, donkere chocolade en subtiele hints van kruiden.

Gerijpt in een combinatie van ex-bourbon en sherry vaten, geeft deze whisky een perfecte balans tussen zoet en kruidig. Ik ga later in het artikel mijn eigen proefnotities delen maar ik kan je alvast verklappen dat The Dalmore 12 yo ook fantastisch tot zijn recht komt in een klassieke Old Fashioned.

Met deze whisky haal je een stukje vakmanschap in huis dat elke slok de moeite waard maakt. 

Wat maakt The Dalmore 12 yo Whisky zo bijzonder?

The Dalmore 12 yo Whisky staat bekend om zijn uitzonderlijke rijpingsproces. De whisky wordt eerst negen jaar in ex-bourbon vaten gelagerd en vervolgens nog drie jaar op ex-sherry vaten. Deze dubbele rijping zorgt voor een bijzondere diepte en complexiteit in smaak.

De master distiller van The Dalmore heeft met deze whisky een perfect evenwicht gecreëerd tussen zoete, fruitige tonen en rijke, kruidige lagen. Wat ik zo bijzonder vind is dat de whisky ondanks zijn complexiteit heel erg toegankelijk blijft.

Hij is zo zacht en subtiel dat dit zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit echt een allemans vriend is. Wat echt een heel groot compliment is.

Proefnoties van The Dalmore 12 yo Whisky

De whisky van Dalmore is zoals eerder al gezegd bijzonder zacht en toegankelijk. Wanneer je aan de whisky ruikt krijg je geuren van sinaasappel en kruiden in je neus. De smaak is niet heel veel anders, whisky komt binnen met de smaken zoals je die hebt geroken.

Na de subtiele en zachte entree krijgt de whisky wel iets meer kracht en diepgang met tonen van vanille, chocola, gebrande noten en kruiden. De afdronk is warm en vol met de bijzondere smaak van amandelspijs.

De Dalmore 12 yo whisky heeft een geweldige diepgang en complexiteit en is perfect om rustig van te genieten na een lange dag. Het is een whisky die je keer op keer blijft verrassen, of je hem nu puur drinkt of verwerkt in een klassieke cocktail zoals de Old Fashioned.

De klassieke Old Fashioned

De Old Fashioned is een tijdloze cocktail die al sinds de 19e eeuw geliefd is bij whiskyliefhebbers. Het is een eenvoudige maar elegante mix die de rijke smaak van de whisky centraal stelt. Met The Dalmore krijgt deze klassieke cocktail een extra dimensie door de complexe tonen van sinaasappel, donkere chocolade en kruiden.

Recept voor een Old Fashioned met The Dalmore:

Ingrediënten:

 • 60 ml The Dalmore 12 yo Whisky
 • 10 ml suikersiroop
 • 2-3 scheutjes Angostura bitters
 • Sinaasappelschil voor garnering
 • IJsklontjes

Bereidingswijze:

 1. Doe 2 a 3 ijsklontjes in een Old Fashioned-glas, ik gebruikte mijn Norlan glas.
 2. Voeg de Angostura bitters en de suikersiroop toe.
 3. Ga nu roeren en blijf roeren.
 4. Schenk de The Dalmore 12 over het ijs en roer voorzichtig om de ingrediënten te mengen.
 5. Voeg wanneer het kan meer ijsklontjes toe en blijf vooral roeren.
 6. Na 5 minuten is de cocktail koud en klaar.
 7. Garneer met een sinaasappelschil door deze boven het glas te knijpen zodat de oliën vrijkomen, en voeg de schil dan toe aan de cocktail.

Geniet van deze verfijnde en smaakvolle Old Fashioned, waarin de rijke tonen van The Dalmore 12 prachtig tot hun recht komen. Proost!

Jan Willem Huffmeijer met Old Fashioned cocktail met The Dalmore 12 yo whisky

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer