Suppen voor beginners, de perfecte combi van ontspanning en workout.

suppen voor beginners. heerlijk voor de zomer

Suppen voor beginners. Ben je klaar om de wateren te veroveren? Dan is suppen iets voor jou! Stand Up Paddleboarding (SUP) is een opwindende sport die niet alleen geweldig is voor je conditie. Suppen geeft je veel vrijheid om de wereld vanaf het water te verkennen. Het is een perfecte mix van avontuur, ontspanning en workout. Geniet van de vrijheid op het water, of je nu een rondje van een uurtje of een dag tocht gaat. Op je sup kom je tot rust.

Deze gids is voor degenen onder jullie die voor het eerst op een SUP-board willen stappen. We zullen je door alle belangrijke aspecten leiden: van de uitrusting, tot de technieken, tot de beste plekken om te suppen.

Suppen voor beginners: De SUP-uitrusting

Het belangrijkste stuk uitrusting is natuurlijk je SUP-board. Voor beginners raden we een allround board aan. Deze zijn meestal breder en langer, waardoor ze stabiel en gemakkelijk te hanteren zijn. Vergeet ook je peddel niet, die aangepast moet zijn aan je lengte. Ook een goede pomp is erg belangrijk want anders heb je vooraf al een workout te pakken met het oppompen van je sub.

Een reddingsvest is voor beginners of iemand die wat onzeker in het water is echt een must. Het kan je leven redden in geval van een val of als je moe wordt. Onderschat het water niet, zeker in het nog koude voorseizoen. Zorg ook voor droge kleding voor wanneer je wel bent gevallen.

Beheers de techniek van het suppen

Wanneer je nog nooit op een surfboard, skateboard of snowboard hebt gestaan is het niet slim om gelijk het water in te duiken. Een goede balans en een goede stand zijn essentieel. Daarom is het belangrijk om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Begin met oefenen op het droge. Leer hoe je met de juiste houding moet staan. Ee paar tips:

  • voeten parallel aan elkaar
  • ongeveer schouderbreedte uit elkaar
  • tenen naar voren gericht.

De peddeltechniek is natuurlijk ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een goede grip hebt, één hand bovenaan de peddel en de andere halverwege. De peddel moet het water ingaan in de buurt van je voeten en er weer uit komen bij je heupen.

Het water is gevaarlijk. Peddel veilig!

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale waterregels en weersomstandigheden. Ga nooit suppen bij een sterke wind of stroming. Het is ook altijd veiliger om met een buddy te suppen. Vergeet niet om je aan te melden bij de plaatselijke kustwacht of het reddingsstation voordat je het water op gaat.

Verken en geniet, suppen voor beginners.

Nu je de basisvaardigheden onder de knie hebt, is het tijd om te gaan paddelen. Zoek in het begin vooral naar de wat rustige wateren. Denk hierbij aan meren, plassen en kleine slootjes. Naarmate je zelfverzekerder en vaardiger wordt, kun je nieuwe uitdagingen aangaan. De grotere meren, rivieren of misschien zelfs wel de zee bieden veel mogelijkheden maar ook grotere gevaren.

Het mooie van suppen is dat het je toegang geeft tot plekken die anders moeilijk bereikbaar zijn. Profiteer van deze unieke mogelijkheid om de natuur vanuit een nieuw perspectief te ervaren.

Suppen is niet alleen een sport, het is een levensstijl. Het is een kans om te verbinden met de natuur, om je lichaam te versterken en je geest te kalmeren. Er zijn genoeg manieren om van het suppen een soort yoga of meditatie oefening te maken. Dus trek je zwembroek aan, pak je peddel en maak je klaar voor het avontuur. De wereld van suppen wacht op je!

suppen voor beginners. suppen kan  natuurlijk altijd ook op je knieën
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer