MuziekMuziek

WIL JE EEN AVONTUURLIJKE EN SPORTIEVE VAKANTIE? GA DAN NAAR MADEIRA!

Nou hoor ik je denken: “Madeira? Dat is toch dat Portugese eiland waar veel gepensioneerde Engelsen hun “oude dag” door brengen met wat wandelen en het bekijken van de bloemen”? Dit was ook het beeld dat ik had van dit eiland in de Atlantische oceaan. Dus toen ik een uitnodiging van Turisimo de Portugal in mijn mailbox kreeg om met hun mee te gaan naar Madeira keek ik toch wel wat vreemd op. Wat had ik daar te zoeken? Maar toen ik het meegestuurde programma had gelezen kreeg ik toch een ander beeld van de reis met de naam: “DISCOVER MADEIRA’S NATURE”. De trip beloofde een ander Madeira te laten zien dan mijn beeld. Het stond vol met hele sportieve en avontuurlijke activiteiten zoals een pittige bergwandeling, mountainbiken, canyoning en dolfijnen & walvissen spotten op een rubberboot. Kortom geen activiteiten voor watjes of oude en stramme botten.

dsc05889

Vanuit Amsterdam werd er met de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP eerst naar Lissabon gevlogen en vandaaruit naar Madeira een vlucht van 1.20 uur. Vanuit de lucht krijg je een prachtig beeld van dit vulkanisch eiland dat in de 15e eeuw door de Portugezen werd ontdekt. Het was toen onbewoond maar door het gunstige klimaat is het al snel bewoonbaar gemaakt. Madeira heeft alles wat je je wensen kan. Grillige en hoge bergen, prachtige ongerepte bossen, het eiland is omringd door de Atlantische oceaan en heeft een prettig en gelijkmatig klimaat. Hoewel het zuiden van Madeira een subtropisch klimaat heeft, heeft de noordkant wel veel regen. Zodoende woont het grootste deel van de bevolking (totaal 267785 inwoners) in het zuiden waar ook de hoofdstad Funchal ligt met veel hotels en restaurants en een grote haven.

dsc05900 dsc05851 dsc05940

Het hele eiland is 57 X 22 km en de maximale hoogte is 1862 meter. Dan kan je je voorstellen dat het erg stijl is en geen eiland is voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten, het is nergens vlak. Vanuit de kust gaat het gelijk flink omhoog. Hierdoor is autorijden al een behoorlijke uitdaging. Madeira leeft vooral van het toerisme. Door het gelijkmatige klimaat kan je er het hele jaar door genieten van prachtig zonnig weer en natuur. Zelfs half november zaten ’s-avonds de buitenterrassen van de vele restaurants in de leuke straatjes van Funchal vol met etende mensen. En wat eten ze daar?? Portugal en zeker Madeira staan bekend om hun gerechten met vis, schaal- en schelpdieren. De menukaarten van de restaurants staan er vol mee. De Portugese keuken is heel puur, dus geen zware sauzen zoals de Franse keuken kent. Ook kip wordt er veel gegeten op Madeira gevolgd door rundvlees gerechten. Vanwege het klimaat groeien er op Madeira het hele jaar door heel veel groenten zoals tomaten, aubergines, avocado’s en paprika’s. Deze groenten krijg je dan ook rijkelijk op je bord. Specialiteiten van Madeira zijn o.a. Lapas Grelhadas, dit zijn gegrilde schelpdiertjes, Espada (zwarte Degenvis), Bife de Atum à Madeirense, je raadt het natuurlijk al Tonijnsteak op zijn Madeireens. Ook een heel bekend Portugees visgerecht is Bacalhau, of te wel stokvis. Galinha Assada à moda Madeirense is gebraden kip uit Madeira.  Kip Piri Piri is ook in Nederland niet onbekend. Maar Espetada wat een hele grote vleesspies met gegrild vlees is die aan een soort rek in een tafel wordt gehangen ben ik in Europa verder nog nooit zo tegen gekomen. Als dessert kan je bijvoorbeeld kiezen voor Bolo de Mel, dit is cake met honing. En vergeet de wijnen van Madeira niet. Er zijn prachtige en heerlijke wijnen die je bij het eten kan drinken. Vooral de Monte Velho is een aanrader. Maar je hebt natuurlijk ook de wereldberoemde versterkte Madeirawijn die je als aperitief kan drinken of bij blauwader kazen. En als je er toch bent drink dan in een van die gezellige barretjes een “Poncha”. Dit is een zeer pittig drankje van fruitsap met een sterkedrank zoals rum of wodka.  “Ginja” is een specialiteit uit Curral das Freiras. Het is een likeur gemaakt op basis van kastanjes of kersen. En heb je toch liever een biertje dan is Coral het merk van het eiland. Kortom ook op culinair gebied heb je daar weinig te klagen.

dsc_0046 dsc_0056

Maar nu de avontuurlijke en sportieve uitdagingen. Deze hebben mij nog wel het meeste verbaasd. Hier kan je werkelijk heel veel kanten op en op verschillende niveaus, al moet je bij de meeste sporten toch wel een goede conditie hebben. Aan het bergwandelen kan je best wel snel mee doen omdat een paar van die tochten redelijk vlak zijn. Bijna alle wandeltochten volgen de Levada’s. Dit zijn aangelegde kanaaltjes die beginnen bij de snelstromende bergrivieren en zijn bedoeld om het land, vooral aan de zuidkant, te bevloeien. Dus je begrijpt waarschijnlijk wel dat de meeste tochten behoorlijk in je kuiten zullen bijten. Fietsen is op Madeira onbegonnen werk. De vaak zeer steile en smalle wegen zijn hiervoor levensgevaarlijk. Maar wil je wel op een fiets dan heb je de mogelijkheid om te gaan mountainbiken. Ook hier zijn er door het zeer ruige hart van het eiland prachtige tochten te maken. Zelfs de meest ervaren mountainbiker kan hier zijn hartje ophalen. Maar mijn mooiste ervaring had ik met het Canyoning. Hierbij volg je door een kloof al klauterend, springend, zwemmend en abseilend de loop van een bergrivier. Dit is adembenemend spectaculair. Je komt in de meest ruige maar ook fantastisch mooie natuur met ontzagwekkende watervallen, grotten en rotsen.

pb172156 pb172144 pb172171 pb172164

Als je van bergbeklimmen houdt ook dan kan hier op Madeira je volledig uitleven.

dsc05870 dsc05876

Ook de kajakliefhebbers komen meer dan voldoende aan hun trekken. En ga je liever gemotoriseerd de natuur in dan kan je op een Jeepsafari of op een buggytour. Ook op een paard kan je prachtige tochten maken.

dsc05919 dsc05917

Watersporters kunnen gaan snorkelen of duiken om de geweldige natuur van het eiland onder water te zien. Je kan er surfen en met een jetski het eiland via het water rondcrossen. Er zijn ook mogelijkheden voor de liefhebbers van paragliden en zeilen. Ook heel leuk is het spotten van dolfijnen en walvissen. Hiervoor kun je kiezen om met een Catamaran mee te gaan of aan boord van een schip. Maar wij gingen met een rubberen Zodiac en ik kan je vertellen dat ik dit niet anders had willen doen. Je wordt flink nat maar het is zeer de moeite waard om op deze manier de forse golven van de oceaan te trotseren. Heb je last van nierstenen? Na zo’n tocht met de Zodiac ben je er beslist vanaf.

dsc05935

Voor alle activiteiten is het wel belangrijk om te weten dat je die moet ondernemen met een hele goede begeleiding. Ondanks dat Madeira een eiland is kan je in de bergen zo verdwalen dat je zelfs in drie dagen niet te vinden bent. Het groepje waar ik deel van uitmaakte ging op pad met “LOKOLOKO” een heel professionele organisatie die met uitstekende mensen en materialen werken. “LOKOLOKO” wordt geleid door Roos een Nederlandse dame die een aantal jaren gelden deze organisatie over heeft genomen. Zij begeleidde ons bij het Canyoning wat wel heel prettig was omdat zij Nederlands spreekt.

15194498_1569520453074716_7217018095927249373_o dsc05886

Je zal begrijpen dat dit maar een greep is uit wat je allemaal kunt doen op Madeira. Het is ook een heerlijk eiland om te relaxen of gewoon in een openluchtzwembad in de oceaan lekker te badderen. Je kan ook een wandeling maken op zo’n 150 meter hoogte over een soort balustrade die tegen een berg is gemaakt en voor een deel een glazen vloer heeft. Waarschijnlijk denk je hé dat heb ik een tijdje geleden op de tv of in de krant gezien maar dan in China en heel wat hoger. Dat klopt want zoals je weet maken ze in China heel veel na. De balustrade in Madeira was er eerder en is ook zeker spectaculair.

Dus wat zou je zo ver reizen als je op een paar uur vliegen van Nederland op een schitterend eiland de leukste, sportiefste en avontuurlijkste dingen kunt doen?

Madeira heeft mijn hart gestolen, dus ik ga er snel weer naar toe om het terug te halen.

dsc05903 dsc05889

pb172149Jos Huffmeijer voor www.b4men.nl

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
Written by Jan Willem Huffmeijer