MuziekMuziek

TALISKER SKYE, “MADE BY THE SEA”. Loved by B4men.nl

Talisker Skye

Wie is er niet opgegroeid met het liedje: “schuitje varen, theetje drinken varen we naar de Overtoom, drinken we zoete melk met room” enz. Maar als dat schuitje nu eens de tweemaster “De Vriendschap” is, de thee een nieuwe Schotse single malt van Talisker, de Overtoom het eiland Pampus en de melk met zoete room prachtige cocktails van Ivar de Lange met deze nieuwe whisky. Dan heb je alle ingrediënten voor een geweldig mooi feest dat door Diageo en Pitch Communicatie & PR was georganiseerd. De reden was de introductie van een nieuwe loot aan de Talisker boom de Talisker Skye. Ze hadden geen mooiere locatie en betere manier kunnen bedenken om deze lancering vorm te geven. De feestvreugde werd verder verhoogd door Dirk Pieter Arkenbout en zijn team van restaurant de Vluchthaven in Bruinisse. Met passende “fruits de mer” uit de Grevelingen en Oosterschelde werden de magen van de gasten flink verwend. Ook Gido van de Kamp had voor bij de koffie heerlijke chocolade gemaakt met, natuurlijk, de Talisker Skye. 

DSC04947 DSC04958 DSC04965 DSC04966 DSC04972

Kortom alles symboliseerde de karakters van het eiland Skye en Talisker die samen komen in deze nieuwe single malt.

Talisker Skye

Talisker is de enige distilleerderij op het eiland Skye dat deel uit maakt van de Binnen Hebriden. Talisker staat aan de oevers van Loch Harport in de schaduw van de Cuillin Hills. Deze ruige bergrug is zo’n dikke 70 miljoen jaar geleden gevormd door vulkanische uitbarstingen. Daarom wordt Talisker whisky ook wel “The lava of the Cuillins” genoemd. De bron die wordt gebruikt is de Cnoc nan Spreireag. Deze bron levert water met een turfsmaak. Al met al zijn er maar weinig distilleerderijen die in zo’n schitterende omgeving staan. Met Talisker Skye willen ze eer bewijzen aan het eiland en het is dan ook niet voor niets dat de ondertitel van de Skye “Made by the Sea” is.

talisker

Proefnotitie Talisker Skye

Het ruige van het eiland komt terug in de heerlijke wat peperige turfgeur en smaak, met het zeewier en het zout van de oceaan, en de heide van de turf. Neem wat van de whisky in je mond, doe je ogen dicht en waan je op het strand rond een kampvuurtje. De turf en specerijen van de Skye verwarmen eerst je smaakpapillen en dan trekt het door in de rest van je lichaam. Een heerlijke sensatie. Voor de rijping gebruikt Talisker gebruikte bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. De vaten worden eerst helemaal uit elkaar gehaald, geschaafd, weer in elkaar gezet en opnieuw getoast. Zij geven de mooie kleur, de fruitigheid en de wat zoete aroma’s aan de whisky terwijl de typische Talisker tonen prominent aanwezig blijven. De volle en lange afdronk heeft ook het heerlijke peper, het vanille van het hout, de rokerige aroma’s en de heerlijke hinten van citrusvruchten.

Talisker

Talisker bewijst met Skye dat je helemaal geen leeftijdsaanduiding op het etiket hoeft te hebben om een heel bijzondere whisky te maken. Stuart Harrington, de distillery manager van Talisker, en zijn team weten dat, de beste grondstoffen, passie, liefde en vakmanschap belangrijker zijn dan een getal.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor www.b4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog géén 18 jaar? Dan geen alcohol. Geniet maar drink met mate.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer