MuziekMuziek

RODE LOIREWIJNEN VORMEN EEN PERFECT HUWELIJK MET WILD.

De Loire kennen we eigenlijk vooral als de langste rivier van Frankrijk met prachtige kastelen langs de oevers. Daarna weten de wijnliefhebbers ook wel dat er prachtige witte wijnen komen uit Sancerre, Anjou en Pays Nantais. Ook dat er uit de regio Angers hele mooie en zoete wijnen via edele rotting van de chenin blanc druiven worden gemaakt. De Loire vormt eigenlijk de grens waar nog net goede wijnen kunnen worden gemaakt. De witte wijnen staan vooral bekend om hun kurkdroge en “groene” smaken. De muscadet- wijnen uit de Pays Nantais kunnen zo zuur zijn dat zelfs je maagsappen ervan schrikken. Maar goed gekoeld wel heel erg lekker bij een schaal fruits de mer. Aan het andere uiteinde van de Loirestreek strijden de sauvignon-wijnen van Sancerre en Pouilly-Fumé om de eer van de beste witte wijnen met de “groenste” smaken zoals appel, asperge en peterselie met soms de zeer gewaardeerde rookvlagen. Minder bekend zijn de rode Loirewijnen. Er wordt ook minder aandacht aangegeven omdat de wijnen van minder zonnige jaren erg stroef en bitter kunnen zijn en niet zo krachtig. Maar in de vallei van de Loire rond de steden Bourgueil, Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgueil is de grond het schraalst en schijnt het de zon het meest. Juist deze twee factoren zorgen ervoor dat hier prachtige kwaliteitswijnen vandaan komen. Kortom redenen genoeg om juist deze wijnen eens in het zonnetje te zetten.

En zo ging B4Men in op de uitnodiging van Loire Valley Wines om juist deze wijnen beter te leren kennen met vooral het accent op de combinatie van de rode wijnen uit de Val de Loire met wild. Pitch Communicatie & PR uit Amsterdam tekende voor de invulling en daar gingen we dan al vroeg op pad met een busje op een herfstachtige dag. Om al lekker in het “wildgevoel” te komen hadden ze bij Pitch bedacht dat dat goed zou zijn om eerst in Biddinghuizen te gaan schieten. Gelukkig niet op echt wild maar onder begeleiding op kleiduiven bij Dorhout Mees. Hartstikke leuk natuurlijk en de jachtsfeer zat er ook gelijk goed in. Daarna werden we op de Veluwe het bos ingestuurd met Edwin Flores om paddenstoelen te zoeken. Nou dat was niet erg moeilijk want er waren zeer veel paddenstoelen die ochtend, maar Edwin wist precies welke er wel geschikt zijn voor menselijke consumptie en van welke je allerlei narigheid met je gezondheid zou krijgen. Aangezien paddenstoelen en wild ook een soort eenheid zijn hebben wij wat geschikte paddenstoelen geplukt om bij de lunch te verwerken. Want van dat geschiet en gesjouw door het bos met al die mooie verhalen van Edwin kregen we trek in eten. De tocht eindigde in restaurant De Echoput in Hoog Soeren waar we heel gastvrij werden ontvangen door de eigenaar Peter Klosse en zijn zoon.

Na een heerlijk glas Crémant de Loire Carte Turquoise als aperitief werden we uitgenodigd om aan tafel te gaan voor een lunch met wildgerechten en natuurlijk een aantal prachtige Val de Loire wijnen. De koks van De Echoput maakten hun gastronomische kwaliteiten helemaal waar met de prachtige gerechten die op tafel kwamen. O.a. braadworsten gevuld met vlees van wild, stoverij van wildzwijn, gebraden duiven en filet van fazant enz. enz. het ene gerecht nog lekkerder dan het andere en allemaal van dieren uit de bossen rondom het restaurant en Paleis het Loo een stukje verderop. De lunch bestond uit twee delen waarbij elk deel vier verschillende wijnen uit de Loire vallei werden geproefd nadat ze waren ingeleid door smaak-professor Peter Klosse. Zo konden we het verschil proeven wat de ene wijn deed bij een gerecht ten opzichte van een andere wijn. In totaal dus acht verschillende wijnen van één druivensoort de Cabernet Franc. Allemaal dieprood van kleur met prachtige smaken van rood fruit zoals bramen, kersen, zwarte bessen en framboos. Maar ook kruidig en sappig, sommige met zachte tannines en specerijen. Elegant en complex, verfijnd en pittig en het heel kenmerkende zoet van gebrande paprika. Allemaal uitstekend van smaak en passend bij wild, roodvlees, gevogelte en stevige kazen. Maar ook niet te versmaden bij witvlees zoals de Chinon Rouge 2014 van Domaine du Roncée bewees.

Sinterklaas ligt nu weer achter ons en de meeste mensen gaan nu de invulling maken voor de kerstdagen. Wat gaan we eten en drinken wordt een belangrijke vraag. Ook ik stel me die vraag maar ik heb al twee hoofdgerechten in mijn hoofd zitten. Het eerste is gekonfijte konijnenbout met truffel-paddenstoelen ravioli. Het tweede hoofdgerecht is roust van reebout met pruimen. De wijnen voor bij deze gerechten heb ik al gevonden in de Val De Loire natuurlijk. Het konijn wordt vergezeld met “Saumur Champigny 2013 Terres Chaudes” van Domaine des Roches Neuves en de reebout gaat erin met de Chinon 2014 La Cuisine de ma Mère van Domaine Grosbois. Alleen de naam al duidt op een zeer gelukkig huwelijk. Nog ’n tip: de rode wijnen uit de Loire vallei willen graag iets gekoeld gedronken worden. Zo tussen de 13 – 15°C smaken ze op hun best. Voor eerste kerstdag maak ik als nagerecht chocolademousse van donkere chocolade. Ook hiervoor heb ik een wijn uit de Loire gekozen namelijk een zoete wijn van Chateau de Bellerive uit Quarts de Chaume. Dit gebiedje ligt in het noordwesten van de Coteaux de Layon. De wijnmakers maken hier uitstekende zoete witte dessertwijnen via edele rotting. Maar dat doen ze alleen als de edele rotting voldoende chenin blanc druiven heeft aangetast. Dan zijn er maar heel weinig Sauternes die hier tegenaan kunnen concurreren, zeker niet tegen die prijs.

Na al dat heerlijke eten en drinken moet de spijsvertering even goed in gang gezet worden. Dus we sluiten de maaltijd af met een mooie espresso en wat pure chocolade en daar hoort een vorstelijke cognac bij. Ik kies dan voor Rémy Martin 1738 Accord Royal. Zo blijft het nog lang gezellig nakeuvelen. Ik krijg er nu al zin in.

Ik wens u heel smakelijke en gezellige kerstdagen met de prachtige wijnen uit de Val De Loire. Tchin tchin!!

Jos Huffmeijer voor www.b4men.nl.

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer