MuziekMuziek

HIGHLAND PARK “VALKYRIE” DE NIEUWE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY UIT HET WALHALLA VAN ORKNEY.

Bij B4men hebben wij al vaker over de mooie whisky’s van Highland Park geschreven. De mensen van Highland Park zijn altijd weer op zoek naar nieuwe smaken die het karakter van Highland Park hebben en die bij de whisky-liefhebbers in de smaak vallen. Ook nu weer verwennen ze ons met een prachtige special edition en mooie nieuwe verpakkingen.

Highland Park en de “Viking soul”

Zoals we weten is Highland Park gevestigd op het eiland Orkney en de meest noordelijk gelegen Schotse Single Malt distilleerderij. Orkney was in de 8e en 9e eeuw in het bezit van de Vikingen. De invloeden daarvan zijn nog steeds te zien en te merken. Zo zijn heel veel familienamen afkomstig van deze Vikingen. En dat het Vinkingbloed nog door hun aderen stroomt is te merken aan hun temperament. Dus ook de mensen van Highland Park zijn begiftigd met het Viking DNA en ze zijn er trots op. Het karakter van de eilanders is mede gevormd door de sagen en de mythologische legendes die de Vikingen vanuit Noorwegen naar Orkney brachten. De trots van dit alles is voor Highland Park altijd een grote inspiratiebron geweest en heeft al tot prachtige en bijzondere whisky’s geleid met vernoemingen naar de goden en godinnen en de vier levenselementen. De mensen van Highland Park spreken dan ook niet voor niets van whisky’s met een “Viking soul”.

HIGHLAND PARK “VALKYRIE”

Om hun Viking soul nog verder te versterken is Highland Park een samenwerking aangegaan met de Deense ontwerper Jim Lyngvild. Jim is bezeten van de Scandinavische mythologie en heeft al 23 boeken geschreven over Noorse mythes en geschiedenis. Niet zo raar eigenlijk want Jim is een rechtstreekse afstammeling van de Viking Ragnvald Eysteinsson die de eerste graaf van de Orkney eilanden was. Jim draagt zijn Viking DNA niet alleen uit in zijn ontwerpen, maar ook in zijn dagelijks leven. Hij woont in een houten huis dat hij helemaal in de Vikingstijl heeft laten bouwen en inrichten. Ook leeft hij twee maanden per jaar samen met Vikingen uit de hele wereld als een authentieke Viking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Highland Park juist aan deze moderne Viking vroeg om een speciale verpakking en fles te ontwerpen voor drie nieuwe whisky edities. En zo is nu de eerste “Valkyrie” gepresenteerd op een prachtig feest dat Typhoon Hospitality organiseerde. Nou dat kan je wel aan hun toevertrouwen. Op alle fronten was het Viking element duidelijk aanwezig. Je moest zelfs, zoals een oude legende voorschrijft, je eigen muntjes slaan om het Walhalla binnen te mogen. En in “ons” Walhalla toonde Jim zijn creaties en gaf hij uitleg waardoor hij was geïnspireerd. Natuurlijk was hier ook de nieuwe godendrank Valkyrie van Highland Park aanwezig die wij konden proeven. Ik kan je wel vertellen dat de smaak van deze nieuwe single malt mij in de zevende hemel bracht.

Voor het design heeft Jim Lyngvild geput uit de legende van de Valkyries wraakengelen. Deze Valkyries zochten op de slagvelden naar de moedigste krijgers. Zo zien we in de metaalkleurige reliëfdruk de Valkyries als schilddragers van Odin die hun god een met mede gevulde hoorn aanbieden. De grotere afbeelding laat een gevleugelde Valkyrie zien met gevlochten haar en een sieraad als ode aan Freya’s magische Brisingamen halsketting.

Al met al verbeeld Jim met zijn creaties de bijzondere achtergrond van de Highland Park whisky’s. Valkyrie Single Malt Scotch whisky is ontwikkeld door Gordon Motion de Master Whisky Maker van Highland Park. Hij heeft voor deze whisky de rokerige tonen versterkt door meer heideturf malt whisky’s te gebruiken. Hierdoor krijgt de whisky een rijkere en vollere feno toon die hij prachtig laat samensmelten met het wat zoetere heideachtige karakter van Orkney turf.

Hierdoor wijkt hij af van de Highland Park 12 YO-whisky.

Proefnotities: HIGHLAND PARK “VALKYRIE”

Geur: intense geur van groene appels en rijpe citroenen;

Smaak: heerlijke mix van Oosterse kruiden en het eiken van de gebruikte sherry- en bourbon vaten. De whisky is wat romig, je proeft vanille, wat pittige gember en een vleugje drop.

Finish: Lange nasmaak met een mooie balans van aromatische rook en rijp fruit.

Highland Park Valkyrie is te koop bij de whisky-speciaal zaken voor een adviesprijs van €69,95.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor www.b4men.nl

 

 

 

 

Geniet, maar drink met mate en ben je nog géén 18 jaar, dan géén alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer