MuziekMuziek

HIGHLAND PARK DARK ORIGINS DE DONKERE KANT VAN MAGNUS EUNSON.

Op deze plaats heb ik al vaker de loftrompet over de whisky’s van Highland Park laten schallen. En dat ga ik nu nog ’n keer doen. Maar wat wil je ook. Highland Park is voortdurend bezig met innovaties om zichzelf steeds maar weer te vernieuwen. Dat levert niet alleen prachtige single malt whisky’s op, maar ze houden hiermee hun klanten nieuwsgierig en geïnteresseerd. Bovendien levert het ook steeds nieuwe liefhebbers op. En hoe ze het doen is voor mij toch een raadsel als je bedenkt dat ze nog steeds op dezelfde traditionele manier hun whisky’s stoken als in hun begintijd met eigen moutvloeren en de turf van het eiland.

Basic CMYK

Highland Park Dark Origins

Maar nu de Highland Park Dark Origins. Deze variant is een eerbetoon aan de stichter van de distilleerderij: Magnus Eunson. Magnus was op het eiland Orkney de kerkleider. Maar Magnus had ook een donkere kant. ’s-Nachts distilleerde en smokkelde hij stiekem zijn whisky. Niet alleen om dit voor de kerkgangers geheim te houden, maar vooral om de belastingdienst te misleiden. Schotten hebben altijd al een hang gehad naar vrijbuiterij en Magnus is hier een voorbeeld van. Uiteindelijk was zijn whisky een groot succes en heeft hij op het eiland in 1798 een distilleerderij gesticht. Zijn sluwe en moedige persoonlijkheid zijn de aanleiding geweest hier een prachtige malt whisky voor te creëren.

image

Highland Park gebruikt voor de rijping vooral sherryvaten van zowel Amerikaans als Europees eikenhout. Maar zij hebben ook vaten met oude bourbon gerijpte malt. Voor de Highland Park Dark Origins worden twee keer zoveel first fill sherryvaten gebruikt als bij de Highland Park 12 yo. Ongeveer 60% van de vaten is van Europees eiken. De kleur van alle Highland Park malt whisky’s is natuurlijk en komt voor 100% van de vaten. De Dark Origins heeft een prachtige mahoniehouten kleur die het krijgt van vooral de oude sherryvaten waar de malts in rijpen. Ook is de Dark Origins een non-chill filtered single malt.

image

De proefnotities van Highland Park Dark Origins.

Het alcohol percentage is 46,8%

Kleur: Mahonie

Geur: Sherryaroma’s, banaan, gebakken appel, zoete heideturf, geroosterde hazelnoten, kaneel, koffie, vanille.

Smaak: Heerlijke volle aroma’s van gedroogd fruit en kersen. Donkere chocolade, zoete turf, citrus en sinaasappel, kruidig en alles in een prachtige balans.

Afdronk: Lang en rond met een heerlijke nasmaak van de zoete en rokerige heideturf.

Prijs:  Tussen de € 60,- en € 65,-.

image

De Highland Park single Malt whisky’s behoren al vele jaren tot de absolute top van single malts. Dat heeft te maken met de constante kwaliteit van de whisky’s, maar ook met het trouw blijven aan hun tradities. De Dark Origins is hier weer een prachtig en creatief voorbeeld van. Bij het drinken van deze mooie single malt proef je als het ware het genoegen wat Magnus moet hebben gehad bij het illegaal stoken van zijn whisky en het om de tuin leiden van de belastinginspecteurs. Zo moest ik erg lachen bij het lezen van de anekdote dat bij een inval van de belastingdienst in zijn huis Magnus en zijn gezin plechtig rond een afgedekte baar zaten te bidden. Magnus vertelde dat de pokken weer een slachtoffer had gemaakt, wat voor de inspecteurs voldoende was om heel hard weg te lopen. De baar bleek te bestaan uit vaatjes whisky. Dus voel je een ook een vrijbuiter waneer je geniet van deze Highland Park Dark Origins.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

DarkOrigins_Slider

Geniet maar drink met mate. Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
Written by Jan Willem Huffmeijer