MuziekMuziek

Franse Wijnen, eerbetoon aan een prachtproduct.

franse wijnen

Van Schotse whisky’s naar Franse wijnen.

Zo sta je als drankenbeschrijver op het whisky weekend aan mooie whisky’s en whiskey’s te nippen en zo sta je een paar dagen later te proeven van prachtige Franse wijnen op de wijnbeurs France-Vins in Amsterdam. Gelukkig ben ik gek op wijn en zeker als die uit Frankrijk komt. Ook al weet ik dat andere wijnlanden best mooie wijnen produceren, ik blijf een grote voorkeur houden voor het Franse druivensap. Zij hebben toch net meer passie en liefde van hun makers mee gekregen dan wijnen afkomstig van wijngaarden die zo groot zijn dat ze alleen met helikopters in de gaten gehouden kunnen worden.

Beaujolais_Logo_-_Lo-Res franse wijnen

De Beaujolais als eregast

Op deze beurs werd ik weer prettig verrast door de prachtige wijnen uit heel Frankrijk die de 57 kleinere producenten hadden meegebracht. Geselecteerd door Sopexa en onder gebracht in een mooie locatie met de regio Beaujolais als eregast. Nu hoor ik u denken: “Beaujolais? Is dat niet die frambozen-zuurtjeswijn die zo’n 10 à 20 jaar geleden vooral als primeurwijn met veel tamtam op de derde donderdag van november op de markt kwam? En ging daarover niet het gerucht dat er alleen al in Nederland meer Beaujolais-Primeur werd verkocht dan dat er in de regio gemaakt kon worden?” Jazeker die regio. Maar de primeurwijn is praktisch ter ziele en er wordt prachtige wijn gemaakt waarvan maar 3% naar Nederland komt. De regio bestaat uit 12 appellations die elk een eigen karakter hebben. De druiven die worden gebruikt zijn de unieke Gamay voor rood en voor het weinige wit wordt Chardonnay gebruikt. Ondanks dat elke appellation zijn eigen unieke karakter heeft, hebben ze wel het één en ander met elkaar gemeen. De Beaujolais wijnen hebben veel mooie (rood)fruitaroma’s en zachte tannine. Ook zijn ze allemaal levendig, elegant, vol, sappig en soepel van smaak. Vooral de wijnen uit Chiroubles en Moulin à Vent hebben mijn smaakpapillen gestolen. Het zijn absolute aanraders.

franse wijnen 2 Glass of beaujolais

De passie van de jonge wijnmakers en de kleine slijterijen

Maar ook de wijnen uit de Languedoc-Roussillon waren heel verrassend. Kwamen hier vroeger vooral bulkwijnen voor de coöperaties vandaan, nu zijn het wijnen van hele hoge kwaliteit. Dit is vooral te danken aan een nieuwe generatie goed opgeleide jonge wijnmakers die de wijngaarden van hun ouders hebben overgenomen. Zij hebben hun kennis gekoppeld aan hun passie en liefde voor het vak, flink geïnvesteerd en gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Met als gevolg prachtige en betaalbare Franse wijnen. Zowel bij de supermarkt als de grote slijtersketens kan je prima wijnen kopen voor zo’n 5 à 6 euro. Maar als het ’n eurootje meer mag zijn moet je toch maar eens naar een zelfstandige wijnhandel gaan. Hier vind je de franse wijnen van kleinere wijnproducenten. Het zijn wijnen waar de smaak vanaf spat, maar waarvan er (gelukkig) niet voldoende is om aan de grote inkopers te leveren. Velen van hen zijn ook aangesloten bij de organisatie Terra Vitis. Zij ijveren voor wijn die gemaakt is met respect voor het totale ecosysteem. Hierdoor hebben de druiven zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen over zich heen gehad, wordt de grond niet uitgeput en is het sulfietgehalte van de wijn een stuk lager dan gebruikelijk.

franse wijnen 1franse wijnen

France-Vins heeft mij heel veel inspiratie en nieuwsgierigheid opgeleverd en mijn zomervakantie in de steigers gezet. Ik maak er een wijnvakantie van en begin in de Beaujolais met als eerste een bezoek aan Domaine Fond Moiroux en hoop dat eigenaar Bernd Bachhousen mij een paar flessen van zijn Moulin à Vent Gros Vosges wil verkopen. Deze geweldige wijn komt van een hele kleine wijngaard waar hele oude wijnstokken op staan. Hij heeft van deze wijn een productie van hooguit 3000 flessen. Ook breng ik zeker een bezoek aan de jonge wijnmaker Chistophe Poulard in Ville-Morgon. Dit is zo’n man die zijn passie, kennis én ervaring van o.a. zijn vader samenbrengt in de prachtige wijnen die hij maakt. En zo wil ik verder afzakken via de Rhônewijnen naar de Languedoc waar ik zeker op een camping ga genieten van de wijnen van o.a. Domaine De Brescon in Alignan Du Vent. Op de terugreis haal ik toch nog een paar flesjes Champagne bij Collet in Aÿ.

Mijn voorpret is alvast begonnen, hier in de buurt bij de diverse wijnhandels.

Proost op de Franse wijnen!!

franse wijnen

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog geen 18 jaar, dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Unsupported request - method type: get
Written by Jan Willem Huffmeijer