MuziekMuziek

EIKENHOUT LAAT THE BALVENIE VERRUKKELIJK SMAKEN.

Wat zou whisky zijn zonder houtrijping? Het antwoord is eigenlijk heel simpel namelijk een kleurloze spirit zonder veel smaak. Voor whisky is houtrijping dus essentieel. Het hout geeft kleur en smaak aan de whisky. Maar het vat haalt ook onregelmatigheden die zijn ontstaan bij het distilleren uit de whisky.

balvenie_3_distillery_1

Speyside whisky en houtenvaten

De spirits van de Speyside hebben, zeker als de groene mout niet met turf gedroogd is, weinig smaak en kunnen dus wel het één en ander gebruiken om de smaak mooi rond te krijgen. De Speyside whisky’s zijn over het algemeen complex en elegant wat mede wordt veroorzaakt door de hout keuze van de Masterblender van de distilleerderij. Schotse whisky’s kunnen niet zo goed tegen nieuwe eiken vaten terwijl Amerikaanse whiskey’s en bourbons dat juist nodig hebben. De Amerikaanse wet schrijft ook voor dat er in de vaten maar één keer mag worden gerijpt, dus het komt mooi uit dat ze daarna aan de Schotse distilleerderijen kunnen worden verkocht. Naast de vaten van Amerikaans eiken worden er ook veel vaten van Europees eiken gebruikt, meestal zijn dit gebruikte sherryvaten. De verschillen zijn best wel groot. Zo geeft Amerikaans eiken vanille, kokos en noten aroma’s af en is wat romiger, terwijl het Europees eiken meer tannine afgeeft en fruitige aroma’s zoals abrikoos en appel. Ook rijpt de whisky in de Europese vaten sneller. De vaten worden voor het transport uit elkaar gehaald. Aangekomen in Schotland worden ze door de kuipers op maat gemaakt en weer in elkaar gezet.

the_balvenie_2012_high_resolution

The Balvenie

The Balvenie dateert uit 1892 en is onderdeel van de familie William Grant & Sons. Zij hebben 5 wash stills en 8 spirit stills met een eigen Balveniebol om hun single malt te produceren.

Maar naast de distilleerderij hebben zij eigen moutvloeren, kuipers en koperslagers. Alles bij elkaar maakt dit The Balvenie tot een bijzondere distilleerderij. De manier van lageren die Masterblender David Stewart heeft bedacht is ook uniek en geeft de single malts de uitzonderlijke smaken. Zorgt de Balveniebol van de ketel voor een mooie honingsmaak en fruitigheid, de methode van lageren versterkt deze aroma’s en voegt er een mooie kruidigheid aan toe. Voor de rijping van The Balvenie 12 year old DoubleWood gebruikt men gebruikte bourbonvaten waarvan het nieuwe hout op natuurlijk wijze is gedroogd. Voor de laatste drie jaar lagering worden sherryvaten gebruikt die één keer eerder met whisky waren gevuld waardoor de invloed van de sherry optimaal is en de whisky zijn prachtige karakter krijgt.

image

De proefnotities van The Balvenie 12 y.o. Double Wood

The Balvenie 12 y.o. DoubleWood is een single malt die gebotteld wordt op 40% abv.

Geur: Aangenaam fruitig zoals sinaasappel en banaan, met noten en iets gras en wat vanille en kruiden.

Smaak: Vol en warm. Heerlijke smaak van fruit en zoete sherry, sinaasappel, vanille, noten, kaneel en een beetje turf.

Afdronk: Lang en vol iets droog en kruidig en bijzonder aangenaam.

Het vakmanschap en de vakkennis, passie en liefde van Master Blender David Stewart zijn terug te vinden in de whisky’s van The Balvenie, maar vooral de lol die hij heeft in het experimenteren met nieuwe mogelijkheden en ideeën brengen zijn single malts tot ongeëvenaarde hoogte en kwaliteit en dat proef je.

image

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B4men op social media

Belangrijk om de site groot te maken en te houden is het delen en like’n van de artikels op de blog. Dus als je dit nog niet gedaan hebt, nog een keer mijn social media pagina’s.

-Facebook B4men

-Instagram B4men

-Youtube B4men

-Facebook B4men Barbershop

 

 

Geniet, maar drink met mate. Nog géén 18? Dan géén alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer