MuziekMuziek

De tongstrelende wijnen van Domaine De Brescou.

domain

In januari van dit jaar sloot ik mijn verslag over de Franse wijnbeurs af door te schrijven dat ik mijzelf tijdens mijn zomervakantie in de Languedoc al voor mijn tent zag zitten te genieten van een glas heerlijke wijn van Domaine De Brescou. Hierop kreeg ik een uitnodiging om het Domaine te komen bezoeken want het wijngoed lag ook in de Languedoc. Zo’n uitnodiging sla je natuurlijk niet af en zodoende ben ik eind juli afgereisd naar Alignan Du Vent een klein stadje in de appellation Côtes De Thongue. Op het prachtige Domaine, waar al sinds 1750 wijn wordt gemaakt, werd ik heel gastvrij en hartelijk ontvangen door de eigenaar Arne Wennberg. Hij kocht het wijngoed een aantal jaren geleden als één van de twee uitdagingen die hij zich had gesteld nadat hij een ander bedrijf van hem had verkocht. De andere uitdaging was een 1000 ha groot bos voor productie hout in Zuid Zweden waar hij vandaan komt.

Domaine

De renovatie van Domaine De Brescou

Het wijngoed was door de vorige eigenaar totaal verwaarloosd. Zowel alle gebouwen als de 50 ha wijngaarden. De heer Wennberg heeft er geen gras over laten groeien en de renovatie heel rigoureus aangepakt. Hij heeft deskundige mensen aangetrokken om elk onderdeel weer in topvorm te krijgen. Ook nu nog wordt er veel geld geïnvesteerd in de wijngaarden door deel voor deel opnieuw in te planten. Gelijktijdig met de renovatie heeft Arne zich aangesloten bij Terra Vitis. Dit is een Franse federatie van (wijn) boeren, coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu. Terra Vitis staat voor een verstandige en fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en milieu. Zij stellen hoge eisen aan de aangesloten wijnboeren die ook streng worden gecontroleerd. Voor het maken van zijn kwaliteitswijnen heeft Arne zich laten bijstaan door Lars Torstenson. Ook hij is van Zweedse komaf en heeft vooral in Frankrijk veel prestige en prijzen gekregen voor zijn werk als oenoloog.

Terra Vitis

De kunst van Domaine De Brescou

Iets wat ik geweldig vind is dat Arne zijn liefde voor kunst combineert met zijn liefde voor het maken van prachtige wijnen. Overal op en in het Domaine hangen en staan prachtige collages, schilderijen en sculpturen.

DSC05070 DSC05064

De wijnen van Domaine De Brescou

Na de rondleiding op het domein was het tijd om de wijnen te gaan proeven. In de eerste ronde stonden de witte wijnen op tafel. Hiervoor worden de Viognier- en de Chardonnay druiven gebruikt apart en gecombineerd. De Chardonnay met en zonder hout. Hoe dan ook het zijn prachtige wijnen. Vol van smaak, fruitig en fris.

In de tweede ronde en tijdens de lunch waren de rode wijnen aan de beurt. Deze zijn ook gemaakt van de voor de Languedoc typerende druivensoorten. Druiven die de warme zomers goed kunnen verdragen en daardoor zondoorstoofde wijnen leveren. Dit zijn o.a. Carignan, Grenache, Syrah en Mouvèdre, maar ook Cabernet Sauvignon. Stuk voor stuk waren het prachtige volle en sappige wijnen met heel veel smaak en niet te vergeten met heel weinig sulfiet. Volgens de Europese regelgeving mag er voor rode wijn meer dan 160 mg/l sulfiet worden gebruikt en voor biologische wijn 120mg/l.  Aan witte wijnen mag zelfs tot 260mg/l sulfiet worden toegevoegd. De witte wijnen van De Brescou bevatten minder dan 70mg/l sulfiet, hun rode wijnen minder dan 75mg/l. Daarnaast maken zij zelfs wijnen die helemaal geen sulfiet bevatten. Deze laatste noemen ze “natuurwijn” en de smaak verschilt enorm met dezelfde wijn die wel sulfiet bevat. Zonder sulfiet is het moeilijk om wijn te maken omdat de wijnmaker er minder vat op heeft. Maar bij Brescou blijven ze er wel mee experimenteren omdat het voor alles en iedereen beter is.

assortiment

De productie van het domein van vorig jaar was 100.000 flessen wijn. Hiervan is een kwart naar de Nederlandse markt gegaan. Het is dan ook geen wonder dat de Brescou wijnen alleen bij een aantal zelfstandige wijnhandels en slijterijen ligt.

 

Het voert voor hier te ver om alle wijnen die ik heb geproefd stuk voor stuk te beschrijven. Maar je kan van mij aannemen dat het een indrukwekkende proeverij was waar ik met volle teugen van heb genoten. De sfeer van het proeven werd zeer zeker nog verder verhoogd door de bijzonder gastvrije en hartelijke eigenaar Arne Wennberg. Hij heeft een grote indruk op mij gemaakt net als zijn wijnen. Ik hoop dan ook dat de verkrijgbaarheid groter zal worden want deze wijnen verdienen het. Sterker nog: elke wijnliefhebber verdient de prachtige wijnen van Domaine De Brescou.

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

10433076_687460724640552_1524544006027611126_n

Domaine de Brescou Benelux BV

Industrieweg 65-02

7202CA Zutphen

Nederland.

+31(0)651 277 643

robert.roussac@domainedebrescou.com

www.domainedebrescou.com

Geniet en drink met mate. Nog géén 18 jaar? Dan géén alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer