MuziekMuziek

Cognac en sigaren, puur genieten zonder clichés.

Het clichébeeld van oude mannen die cognac drinken en sigaren roken is wel heel erg oubollig. Het wordt dan ook eens tijd om dat beeld recht te zetten want het klopt absoluut niet met de werkelijkheid.

sigaar-cognac

Cognac en sigaren edele producten

Cognac en sigaren passen heel goed bij elkaar omdat het edele producten zijn. Dat wil zeggen dat ze maar van één grondstof zijn gemaakt. Voor cognac zijn dat druiven en voor sigaren zijn dat tabaksbladeren. Daarbij komt dat het alle twee genotsproducten zijn die je meestal niet elke dag geniet. Wil je het volle genot ervan hebben dan heb je tijd nodig. Cognac is geen drankje dat je als een shotje naar binnen slaat en een sigaar is geen sigaret waar je zoveel mogelijk nicotine uit probeert te zuigen. Veel sigarenliefhebbers roken niet eens sigaretten, maar genieten zo nu en dan van een mooie sigaar al dan niet met een drankje. Zo is het ook met cognacliefhebbers. Zij kiezen een moment om maximaal van dit edeldistillaat te genieten al dan niet met een sigaar. Ze hebben elkaar niet nodig maar de juiste cognac bij de juiste sigaar verrijken elkaars aroma’s.

Courvoisier-cognac-logo

hajenius logo

Cognac en sigaren proeverij bij Hajenius

En moet je een oude man zijn om van deze producten te kunnen genieten? Nee natuurlijk niet. Dat werd een paar weken geleden nog bewezen op een sigarenproeverij die werd gecombineerd met cognac. De proeverij was georganiseerd door Hajenius in Amsterdam. Deze tabakszaak is al sinds 1914 gevestigd in één van de mooiste panden aan het Rokin. In dit prachtige gebouw kwamen 15 jonge vrouwen en mannen bij elkaar om meer te weten te komen van prachtige handgerolde longfiller-sigaren en prachtige cognacs.

hajenius

De presentatie van de sigaren werd op deskundige en gezellige wijze verzorgd door Thijs Bogers en het cognacverhaal werd verteld door de schrijver van dit artikel.

DSC04764

De avond begon met een kopje koffie en om de smaakpapillen in gereedheid te brengen werd daarbij de Courvoisier VS geschonken. Na de inleiding met uitleg over sigaren en de techniek van het roken werd het tijd voor de eerste sigaar en dat was Don Tomás Rothschild. Een milde sigaar waar de Courvoisier V.S.O.P. uitstekend bij paste.

Sigaar 2 was de CAO La Traviata Favorito een volle kruidige sigaar met een iets zoetig en bloemig aroma waar de prachtige Napoleon van Courvoisier een hele goede keus bij was.

Sigaar 3 was de Macanudo 1968 Robusto die zo rijk aan aroma’s is dat je hier ook een hele rijke en volle cognac voor nodig hebt. Dus was de keus ook deze keer niet zo moeilijk omdat de prachtige X.O. van Courvoisier gezien zijn vele eaux de vie van tussen de 20 en 35 jaar oud één van de weinige cognacs is die met zijn groot smaakpallet deze sigaar aan kan.

DSC04759

Tussen het sigarenproeven door kregen de deelnemers ook nog een rondleiding door de prachtige winkel en natuurlijk brachten ze ook een bezoek aan de grote klimaatkamer waar de mooiste sigaren in goede conditie worden gehouden. En zo werden de deelnemers mee genomen in het optimaal genieten van cognac en sigaren.

Dus al is de combinatie van cognac en sigaren klassiek, hij blijft door zijn evenwichtigheid heel eigentijds. Het mooie is ook dat hij niet discrimineert op sekse en zeker niet op leeftijd. Genieten is voor mannen en vrouwen van alle leeftijden, al moet ik bij deze producten er wel bij vermelden dat je er 18 jaar of ouder voor moet zijn.

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
  • Ik wou even melden dat ik dat echt een Tof blog vind! Ik ben een beginnende sigaren roker en je tips helpen zeker! Vooral doorgaan met je blog

Written by Jan Willem Huffmeijer