MuziekMuziek

Bij Hooghoudt hebben ze de smaak te pakken

Al een aantal jaar brengt Familie Distilleerderij Hooghoudt, u weet wel uit Groningen, nieuwe dranken op de markt waarvan de meeste distillaten zijn. Een belangrijk deel van het assortiment van Hooghoudt zijn jenevers. En daar zitten hele mooie en bijzondere jenevers tussen zoals de niet gelagerde “RAW Genever” van 100% moutwijn, de “Sweet Spiced Genever” waarvan de naam al aangeeft dat het een lekker pittig gekruide jenever is met een zoet toefje van kandij, en wat te denken van de “Zero Zero 24”, een alcoholvrije variant. En deze drie zijn vorig jaar ook nog in de prijzen gevallen bij de International Spirit Challenge in de UK. Dus nu niet meer denken dat jenever altijd een onbeduidend “pierenverschrikkertje” is.

hooghoudt tasting

En dat is nog niet alles want in februari van dit jaar introduceerde Hooghoudt twee lang gerijpte jenevers. Jenevers die 23 jaar op oude Oloroso vaten hebben gelegen. Mijn verslag hiervan kan je ook vinden op B4men.nl waar ik ook wat achtergrondinformatie geef over de historie van de jenever en het verschil tussen oude- en jonge jenever en korenwijn. 

Innovatie het “toverwoord” voor een betere beeldvorming?

Hooghoudt bewijst steeds meer dat innovaties van de oer-Hollandse graanjenever loont en succesvol is waardoor gelukkig ook de beeldvorming van jenever verandert omdat jenever niet een ouderwets oude mannen drankje is en in sommige streken bekend staat als een “omgooiertje” (je slaat de borrel in één keer achterover). 

Maar het overgaan van kwantiteit naar kwaliteit vraagt om lange adem, geduld, vakmanschap en liefde voor het distillaat. Bij Hooghoudt zijn ze al een hele tijd geleden deze weg ingeslagen en dat levert dus prachtige jenevers op.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

En nu brengen ze een 6 jaar gelagerde jenever op de markt met een aantal heel bijzondere kenmerken.

Maar laten we beginnen bij het begin.

Elke jenever van Hooghoudt heeft graan als basis en geen melasse (suiker) zoals de meeste jonge jenever. Van graan wordt moutwijn gemaakt net zoals bij whisky. Maar dan komt het verschil met whisky, de moutwijn bij jenever wordt opnieuw gedistilleerd met kruiden én de jeneverbes.

Jenever hoeft in principe niet te lageren op houten vaten, maar het geeft wel veel meer smaak en diepgang aan het distillaat.

Hooghoudt 6 yo heeft de primeur van de Nederlandse jeneverbes

Terug naar de Hooghoudt 6 yo en zijn bijzondere kenmerken. Op de eerste plaats is deze jenever voor het eerst sinds vele jaren weer met jeneverbessen van Nederlandse bodem gedistilleerd. Even uitleggen: De jeneverbes is al heel lang een beschermde plant in ons land. Dus die mocht niet meer worden gebruikt voor het distilleren van jenever, maar jenever moet gearomatiseerd zijn met de jeneverbes. Dus die komt uit het buitenland en vaak ook nog als extract. Bovendien haalt de kwaliteit van de buitenlandse jeneverbes absoluut niet de kwaliteit van de Nederlandse.  Het is het Jeneverbes gilde een aantal jaren geleden gelukt om met Staatsbosbeheer in Drenthe een redelijk groot perceel zandgrond met de jeneverstruik aan te planten voor de nieuwe jenever van Hooghoudt. Deze jeneverbessen zijn met de hand geplukt waardoor ze onbeschadigd zijn gebleven en dus veel meer smaak geven. Dit is dus een hele grote primeur en het is te hopen dat deze Nederlandse jeneverbes onderdeel mag blijven van de Nederlandse jenever.

De Spaanse Oloroso eiken vaten verrijken de Hooghoudt 6 yo

Ook blijken de oude Oloroso vaten perfect te zijn om de Hooghoudt jenevers in te lageren. Voor de 6 jaar gelagerde jenever komt daar nog eens bij dat deze jenever niet alleen met tarwe, gerst, rogge en de jeneverbes wordt gestookt maar er wordt ook een kruiden melange van o.a. gentiaan, laurier, iriswortel en zouthoutwortel aan toe gevoegd. 

Deze jenever wordt dan verrijkt met gedistilleerde frambozen, gefermenteerde witte druiven en cacao (zgn. botanicals). Daarna gaat deze prachtige combinatie voor 6 jaar de Oloroso vaten in waardoor het hout de drank verrijkt met smaken zoals rozijnen, dadels, kastanje, honing en geroosterde amandelen.

Kortom na 6 jaar heb je een prachtige mix van de oer-Hollandse jenever met tropische smaken.

De geur

Dat begint al gelijk als je de jenever in het glas schenkt, de frissen geuren van de jeneverbes en zomerfruit gecombineerd met de zwoele tropische geuren van chocola, koffiebonen stromen je neus in.

De smaak

Ook de smaak is wonderlijk spannend door de smaken van de moutwijn en jeneverbes en de mooie volle en tongstrelende smaken van rozijnen, bosvruchten, koffie en een prettig pepertje.

Als toegift krijg je in de afdronk een ontwikkeling van de smaken van het vat. Je proeft vanille, eik, geroosterde amandelen en iets chocola.

De afdronk

De afdronk:

Na mijn eerste slok liet ik verbluft met het glas in mijn hand en ogen dicht het prachtige samenspel van smaken tot mij doordringen. Er was maar één conclusie: deze prachtige jenever met een gigantische rijkdom is uniek. Nergens rauw, ruw suikerzoet, scherp, opdringerig of vluchtig. Maar juist heerlijk zacht, vol, rijk, en lang van smaak.

Hooghoudt 6 yo is beslist geen “huppelolie

Gelukkig hebben ze bij Hooghoudt al jaren geleden de knop de goede kant uitgedraaid waardoor ze nu dit soort prachtige dranken kunnen maken.

Deze jenever heeft niets meer te maken met het borreltje van je opa of vader. Dit is Hollands glorie op z’n best. Hooghoudt laat zien dat je met liefde en vakmanschap de oude traditionele graanjenever kan vernieuwen en rijker van smaak kan maken die ook een jonger publiek aanspreekt. Deze 6 jaar gelagerde jenever kan zich meten met de allermooiste distillaten die er in de wereld worden gemaakt, zeker de distillaten die ook op basis van graan zijn gemaakt zoals whisky, maar die missen juist dat ene ingrediënt wat deze jenever nu zo bijzonder maakt nl.: de Nederlandse jeneverbes. 

Hooghoudt 6 years old is bij de betere slijters te koop en de prijs is rond de €40,-.

Ik zou zeggen, PROOST!!

Jos Huffmeijer voor B4men.

Ben je nog geen 18 jaar, dan GEEN alcohol.

Foto’s B4men en Familiedistilleerderij Hooghoudt.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer