MuziekMuziek

B4men ging op een droomvakantie naar Turkije.

Sinds ik voor B4Men schrijf heb ik al heel wat mooie persreisjes mee gemaakt en prachtige ervaringen opgedaan zoals vorig jaar op het eiland Madeira. En nu kan ik weer een parel aan de ketting rijgen met de reis naar Turkije met Corendon.

Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik met Corendon naar Turkije zou gaan en ook nog kennis zou gaan maken met een all-inclusive resort werden er heel wat wenkbrauwen verbaasd opgetrokken. “Jij naar Turkije en dan ook nog in zo’n resort?” was een veel gestelde vraag. Niet voor niets waren zij die mijn kennen ten zeerste verbaasd omdat ik een redelijk fanatieke tent-kampeerder ben en nogal gemakkelijk negatief over all-inclusive resorts sprak en Turkije heel beslist niet op mijn Bucket-lijstje had staan. Dus ook vragen waarom juist nu naar Turkije te gaan. “Is het wel veilig daar?” of “Is het wel wenselijk om nu naar dat land te gaan gezien de politieke situatie?” Begrijpelijk natuurlijk, maar er was en er is geen negatief reisadvies voor Turkije in z’n algemeenheid en dus ook niet voor de plaatsen die wij zouden aandoen. De spanningen die er ontstonden rond het Turks-referendum in april waren voor Corendon wel een reden om de reis uit te stellen. Maar die spanningen zijn weer weggeëbd en de rust is wel weer terug gekeerd. Natuurlijk is er heel wat te zeggen over de huidige politieke situatie in Turkije, maar als je daarvan een reis die je graag wil maken laat afhangen dan zijn er heel veel landen waar je niet meer naar toe kan gaan. En wie tref je het meest met wegblijven? Eigenlijk alleen de lokale bevolking en vooral de mensen die van het toerisme afhankelijk zijn. Als je naar de cijfers kijkt wat voor gevolgen de situatie in Turkije voor het toerisme heeft, dan zie je dat het aantal toeristen dit jaar met 35% is verminderd. Dit geeft heel wat problemen in steden zoals Antalya. Lege restaurants, lege bedden in de hotels, souvenirwinkeltjes die hun ingekochte spulletjes niet kunnen verkopen. Dus worden er heel wat mensen ontslagen of niet ingezet en hebben dus geen inkomen. Kortom, niet gaan treft niet het regiem, maar juist de mensen die je dat niet gunt.

Maar goed voor mij was het de eerste keer dat ik naar Turkije ging en Corendon had een heel mooi maar druk programma voor ons gemaakt.

We werden heel vriendelijk en gastvrij ontvangen op Schiphol, waar de medewerkers van Corendon alles hadden geregeld en voor een kennismaking met de andere deelnemers hadden gezorgd. Die vriendelijkheid en gastvrijheid is de hele reis zo gebleven. Duidelijk werd mij ook dat dit niet alleen tegen de pers werd gedaan, want met de trip gingen ook prijswinnaars mee van een actie van Corendon. Ik ben zelden een organisatie tegen gekomen die zo klantvriendelijk én klantgericht is als zij. Wij vlogen met een splinternieuwe Boeing 737 met ruime plaatsen als eerste naar Kayseri. Onderweg werden wij verwelkomd door de eigenaar van Corendon Atilay Uslu die ons ook nog op een broodje kroket trakteerde. Ook later zou het ons nergens aan ontbreken. De eerste activiteit die we in Turkije gingen ondernemen was een ballonvaart boven Cappadocië. Op een hoogte van 800 meter de zon op zien komen in dit unieke en ruige landschap is adembenemend en magisch en alleen dat al zou deze reis onvergetelijk maken. Bij een volgende keer wil ik Cappadocië ontdekken met een Jeepsafari. Het lijkt mij ook een geweldig avontuur om in dit ruige vulkanisch landschap te rijden en de hele bijzondere grotwoningen van binnen te zien. Daar was nu geen gelegenheid voor. Cappadocië staat op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO.

Na een perfecte landing en een prima Turks ontbijt in een plaatselijk restaurant op een werkelijk unieke plek, zijn we weer naar het vliegveld gereden voor de volgende stop in Antalya.

Hier kom je in de wereld van het massatoerisme. Niets mis mee, maar een totaal andere wereld dan Cappadocië waar ik in de mand van de ballon de volmaakte stilte kon ervaren als de branders uit waren en het landschap dat door natuurgeweld miljoenen jaren geleden is gevormd. Antalya met zijn ultramoderne all-inclusive hotels met vaak meer dan 1000 kamers. Het is Las Vegas en Disneyland in Turkije. Een wereld van vermaak in gigantische, soms kitscherige, hotels waar alles voor je wordt geregeld. Voor mij was het de eerste keer om in zo’n wereld vol resorts te zijn. Antalya heeft 85000 hotelkamers in soms sprookjesachtige hotelpaleizen. Mijn vakanties spelen zich meestal af op kleine campings met maximaal 100 kampeerplekken. Plaatsen als Antalya zijn mij dus volkomen vreemd en het was even wennen. Maar naar een paar uurtjes rondgelopen te hebben en de zaken wat te hebben aanschouwd, begon ik ook de voordelen van dit alles te zien. Op de eerste plaats ontbreekt het je aan niets. Je hebt er prachtige stranden waar van alles te doen is voor vermaak, avontuur, sport en ontspanning. De hotels hebben zwembaden, winkels, gelegenheden voor wellness, ontspanning en entertainment. Daarnaast restaurants van buffet tot sjiek, bars meestal ook nog een bioscoop, casino en wat je maar kan verzinnen. En veel van dit alles is bij de prijs inbegrepen. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en word je achteraf niet overvallen met een torenhoge rekening voor eten en drinken. Dus ideaal voor gezinnen en toegankelijk voor bijna elke portemonnee. Als ik dat vergelijk met de prijzen die ik betaal dan ben ik bijna gek dat ik nog kampeer.

Wij logeerden in het vijf sterren Grand Park Lara resort een van de eigen hotels van Corendon. Niet het modernste hotel wat ik heb gezien en hier en daar wat sleets maar met geweldige faciliteiten en ruime kamers. En ook hier weer heel vriendelijk, gastvrij en behulpzaam personeel. Eten en vermaak in overvloed, dus ook hier de bekende verspilling van eten bij deze formules. Maar ik snap ook wel dat deze grote resorts zoveel gasten niet een persoonlijke bediening tijdens het eten kunnen geven en de all-inclusive formule de enige en betaalbare mogelijkheid is.

De tegenstelling met het oude Antalya kon ook niet groter zijn. Wij kregen de mogelijkheid om met Jan van Corendon mee te gaan naar de oude stad voor een rondleiding. Jan is een Turkse Nederlander met een voor ons onuitsprekelijke naam en vandaar dat ze hem Jan hebben genoemd. En Jan wist alles over het verleden en heden van Antalya en kon dat boeiend vertellen. Wat de mooie plekjes zijn en door zijn Turkse achtergrond konden we ook dingen bekijken die anders niet konden. Maar ook dat de bureaucratie daar nog veel groter is dan hier in Nederland. Als voorbeeld stonden we voor een groot oud en vervallen pand dat was gekocht en de nieuwe eigenaar wil dit helemaal opknappen. Hiervoor moet hij 47 verschillende vergunningen aanvragen die ook nog eens allemaal op elkaar afgestemd moeten worden. Hij is hier al meer dan vijf jaar mee bezig. Maar dit terzijde.

Het diner hebben we genoten aan de haven van Antalya. Mijn advies is dan ook dat als je naar Antalya op vakantie ga en waarom zou je dat niet doen, breng dan ook een bezoek aan de oude stad. En eet dan ook zeker één keer bij restaurant Arma. Wat een heerlijke authentieke Turkse gerechten worden daar geserveerd. Bovendien zit je op een unieke en prachtige plek aan de haven met een geweldig mooi uitzicht. Als hoofdgerecht heb ik daar gegrilde zeebaars gegeten en ik heb dit nog nooit zo lekker gegeten als daar. Een aanrader dus! Ook hier weer vriendelijkheid en gastvrijheid. Nergens enige vijandigheid te merken. Sterker nog, de mensen zijn blij dat je wel komt en nogmaals er is geen negatief reisadvies voor Turkije afgegeven. Wel wordt ervoor gewaarschuwd dat je in Ankara en Istanbul je niet moet mengen in grote groepen mensen omdat die gezien kunnen worden als demonstraties. Voor de kuststreken is er geen enkele belemmering. Maar de afwezigheid van veel toeristen is juist een ramp voor de mensen die het niet verdienen. Triest dat juist zij de dupe zijn.

Na het diner werden we naar het theater van Aspendos gebracht voor een mooi concert van de Turks- Nederlandse zangeres en pianiste Kursu Dönmez en een optreden van Ali B. Kortom een prachtige avond in een geweldig mooi Romeins theater uit de oudheid en gebouwd is in het jaar 151. Het is het best bewaarde theater uit de oudheid en een absolute aanrader om te bezoeken tijdens je vakantie in Antalya.

Na een nachtje slapen in een van de prima bedden van het Grand Park Lara was het de andere dag na een stevig ontbijt tijd om weer op de terugweg naar Nederland te gaan. En daar werden we weer in de nieuwe Boeing 737 van Corendon veilig naar toe gevlogen.

En zo zat mijn eerste kennismaking met Turkije er weer op. Ik heb wel een paar dagen nodig gehad om alle indrukken te verwerken en een plekje te geven. Het was voor mij een totaal nieuwe ervaring. Ik heb kennis gemaakt met het massatoerisme en met de all-inclusive formule en ik heb gezien en ondervonden dat die twee bij elkaar horen en voor veel mensen hele grote voordelen heeft. Maar ook heb ik kennis gemaakt met een ballonvaart over een geweldig uniek gebied en ook geproefd van de kleinschaligheid in de oude stad van Antalya en de heerlijke Turkse keuken. En natuurlijk niet te vergeten de kennismaking met een geweldige reisorganisatie. Maar hoe kan ik nu al deze impressies, want dat zijn het natuurlijk, samen rijgen? Misschien als de eerste kennismaking met een nieuwe beginnende liefde. Je hebt je eerste afspraakje om elkaar te leren kennen. Dus wandel je wat in het bos of over het strand, je gaat lekker eten en daarna nog een afzakkertje in een leuk barretje. Je babbelt, tast elkaar af en probeert te ontdekken wat zij voor je kan betekenen. Aan het einde van de avond breng je haar naar huis, de bus of trein. Na haar vertrek loop je te denken over wat ze bij jou wakker heeft gemaakt, en 10 minuten later stuur je haar een berichtje dat je haar heel graag terug wil zien.

Zo voelt deze reis ook want wat heb ik nu eigenlijk van Turkije gezien? Een paar dingen van een groot land met 1001 mogelijkheden maar wel voldoende voor een verdere discovery.  Met Corendon? Zeer zeker!

Jos Huffmeijer, voor www.b4men.nl

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer