MuziekMuziek

B4MEN ERVAART THE GLENLIVET FOUNDER’S RESERVE IN RUIG SCHOTLAND.

Vorig jaar mei schreef ik op deze plek een artikel over de feestelijke introductie in Amsterdam van The Glenlivet Founder’s Reserve. Het was een hele mooie kennismaking met deze heerlijke whisky.

Alex Mitchell Photography 2
Alex Mitchell Photography

Vorige week kreeg dit feestje een geweldig vervolg bij de distilleerderij The Glenlivet in Schotland zelf. Met een klein clubje werden we heel gastvrij ontvangen in de prachtig gelegen distilleerderij in Ballindalloch Banffshire in de Speyside. We werden getrakteerd op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze whiskymaker. Zo werden we ook mee genomen op een deel van de smokkelroute die de stichter van de distilleerderij, George Smith, zo’n 200 jaar geleden moest lopen met zijn illegaal gestookte whisky om uit handen te blijven van politie en belastinginspecteurs. Dat zal in het schitterende, uitgestrekte en ruige landschap niet echt moeilijk zijn geweest. Maar Smith wilde meer en dat betekende dat hij legaal moest worden en zo werd The Glenlivet in 1823 de eerste distilleerderij die een vergunning kreeg. Dit werd hem door andere whiskymakers niet in dank afgenomen en George Smith kreeg zodoende van een goede vriend twee pistolen om zich te verdedigen als de dreigementen zouden worden uitgevoerd. Schotten zijn nu eenmaal een vrijbuiterig volkje dat zich niet gauw de wetten laat voorschrijven. Zeker niet als die in Engeland (Londen) zijn gemaakt.

TheGlenlivet_Distillery TheGlenlivet_Distillery1

The Glenlivet maakte door de legalisatie een hele grote groei door en doet dat eigenlijk nog steeds. De groei was zo groot dat ze in 2008 en 2009 de distilleerderij flink hebben uitgebreid. De single malt van The Glenlivet is wereldwijd de op één na meest verkochte. Zij beschikken dan ook over een hele grote voorraad gerijpte whisky.

WarehouseC

De distilleerderij is op zich al de moeite van een bezoek waard. Hierin bevinden zich ook de reusachtige washbacks. Hierin hoor je de wort zingend en zoemend veranderen in de wash. De wash wordt in twee ronden gedistilleerd in smalle lantaarnvormige roodkoperen ketels tot een prachtige spirit die op zijn beurt in drie verschillende eikenhouten vaten rijpt naar prachtige whisky’s.

TheGlenlivet_Distillery3

Maar het was voor ons natuurlijk ook proeven en vergelijken en uiteraard kwam ook de foodparing aan bod. Heerlijke gerechten die een prachtige combinatie vormde met de The Glenlivet Founder’s Reserve. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi stuk gebraden hert met artisjok en schorseneren of een dessert van rabarberbavarois met whisky en honing. Dat was top eten. Maar daarmee was het feest nog lang niet afgelopen. The Glenlivet had chef-kok en geur- en smaakdeskundige François Geurds ingevlogen om ons met prachtige cocktails te laten ervaren dat Founder’s Reserve niet alleen een hele smaakvolle, toegankelijke en fruitige whisky is om puur te drinken, maar die zich ook heel mooi laat koppelen aan kruiden en mooie mixdranken.

20160518_Glenlivet_0385
John Paul Photography
20160518_Glenlivet_0424-1
John Paul Photography
20160518_Glenlivet_0526
John Paul Photography

De uiteindelijke finale van dit alles komt binnenkort in Rotterdam in het geur- en smaaklaboratorium van François. Daar zal hij voor ons die heerlijke Founder’s Reserve ontleden en laten ervaren welke gerechten hierbij passen. Daar zal ik natuurlijk na afloop jullie ook over informeren.

Dus wordt vervolgd.

Nog maar eens de proefnotities van The Glenlivet Founder’s Reserve:

KLEUR: licht goud;

NEUS: heerlijke aroma’s van citrusvruchten zoals zoete sinaasappel, chocolade, peer;

SMAAK: complex maar toch heel toegankelijk, fruitige tonen van sinaasappel en peer. butterscots, chocolade, en koffie, gekarameliseerde appel en wat eiken;

AFDRONK: lang, complex, wat creamy en zacht.

De prijs van deze single malt whisky is rond de €35,-

Alex Mitchell Photography
Alex Mitchell Photography

Slainte!!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer