Na alle mooie verhalen over Schotse whisky moeten we niet vergeten dat er in Amerika ook hele mooie whiskey’s worden gemaakt. In het bijzonder in de staat Kentucky zijn een aantal opmerkelijke bourbons.
De geschiedenis van de bourbon
Als we naar de geschiedenis kijken dan leert die ons dat de Europese emigranten hun voorliefde voor sterke drank én hun kennis van het distilleren mee hadden genomen naar Amerika. Maar de grond, het water en de daar aanwezige ingrediënten waren anders dan in Europa. Na de nodige aanpassingen ontstonden er andere stijlen. Eén hiervan is bourbon. Deze benaming wordt voor het eerst in 1789 gebruikt door dominee Eliza Craig die zijn whiskey zo ging noemen. Maar pas in 1964 kreeg bourbon een officiële erkening. Alleen whiskey uit Kentucky mag bourbon worden genoemd. Andere voorwaarden zijn dat bourbon voor minimaal 51% en maximaal 80% van mais (corn) moet zijn gemaakt. De rest kan bestaan uit een mengsel van gemoute en ongemoute gerst, tarwe en rogge (rye). Mais bevat van alle granen de meeste suiker. Vandaar dat bourbons zoeter zijn dan b.v. de Schotse whisky’s. De zoetheid wordt nog wat versterkt door het gebruik van nieuwe Amerikaans eiken vaten die de vanillearoma’s afgeven. Daarnaast moet de bourbon minimaal twee jaar op dit eikenhout zijn gerijpt. Doordat het water in Kentucky heel rijk is aan magnesium en calcium worden er andere giststammen gebruikt omdat de meeste gistsoorten niet tegen zoveel mineralen kunnen. Maar belangrijker is dat het poreuze gesteente in deze staat het water zo sterk filtert dat het van een uitzonderlijk hoge kwaliteit is. En dat is weer heel gunstig voor de bourbon. Door de drooglegging begin vorige eeuw zijn veel stokerijen gestopt omdat zij het niet konden bolwerken. Toen de drooglegging in 1933 werd opgeheven waren er nog maar een paar over. Dit waren de grote jongens die grote voorraden hadden kunnen aanleggen om weer verder te gaan.
De Heaven Hill
In 1934 richtte de familie Shapira de distilleerderij Heaven Hill op. Nog steeds is deze distilleerderij een onafhankelijk familiebedrijf en is na Beam de grootste distilleerderij. Na een grote brand in 1996 waarbij meer dan 90.000 vaten vol bourbon verbranden, verhuisde de productieafdeling naar Louisville waar de capaciteit werd uitgebreid tot ruim 22 miljoen liter per jaar.
Hun bourbonvoorraad bestaat uit meer dan 1 miljoen vaten wat een garantie is voor een vaste kwaliteit. Heaven Hill produceert een groot aantal labels, maar hun bekendste zijn Even Williams (deze naam bestaat al sinds 1783) en Elijah Craig. Deze twee behoren tot de beste whiskey’s die er in Amerika worden geproduceerd. De bezielende leiding van vader Craig en zoon Parker Beam leveren keer op keer spannende en prachtige dranken op.
Even Williams Black Label:
Even Williams was in 1738 de eerste distillateur in Kentucky. In 1935 is Heaven Hill deze bourbon gaan produceren en is het uitgegroeid tot het op één na grootste bourbon merk in de wereld. Even Williams is een Kentucky straight bourbon wat wil zeggen dat het distillaat direct in nieuwe, gebrande Amerikaans wit-eiken vaten wordt opgeslagen. Het ligt daarin tot 7 jaar te rijpen. Daarnaast is Even Williams een sour mash bourbon. Dit betekent dat een deel van de bourbon wordt gebruikt voor een nieuwe batch. Hierdoor blijven geur en smaak consistent.
Proefnotities:
Alcoholpercentage: 43%.
Kleur: prachtige natuurlijke goud bruine kleur.
Geur: pittig eiken, vanille, fruitig, wat snoep en munt.
Smaak: heerlijke en soepele volle bourbonsmaak. Zacht met het zoet van de mais en vanille, specerijen, eik, beetje munt en rogge.
Afdronk: smaakvol en zacht met een fruitige nasmaak.
Prijs: €22,95. Even Williams Single Barrel Vintage: €44,95.
Elijah Craig 12 year old:
Een van de mooiste bourbons die je je maar kunt wensen. Het is een rijke en gulle bourbon die sappig en weelderig is. Maar heel weinig bourbons mogen zo lang op vat rijpen als Elijah Craig en is aangenaam zoeter dan de meeste bourbons.
Proefnotities:
Alcoholpercentage: 47%.
Kleur: mooie barnstenen kleur.
Geur: witeiken, honing, mais en rietsuiker, fruit en wat kruiden.
Smaak: Heerlijk zacht en vol. Fruit zoals rode kersen, perzik en appel. Honing, eik en vanille, iets munt.
Afdronk: Complex, zacht, weelderig en lang. Prachtige balans tussen fruit, zoet, eik en specerijen.
Prijs: €39,95
Evan Williams en Elijah Craig zijn helaas hier in Nederland niet zo bekend. Dat is heel jammer want het zijn prachtige bourbons waar beslist veel liefhebbers voor zijn en die een goede plek in elke slijterij verdienen. Ik hoop met dit artikel hier een bijdrage aan te leveren.
Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl
Geniet, maar drink met mate. Nog géén 18? Dan géén alcohol.